12.04.06 Wereldhandel groeit dit jaar met 7 procent (WHO) (IPS)
De groei van de wereldhandel zal dit jaar iets hoger liggen dan de zes procent van vorig jaar, voorspelt Patrick Low, chef Economie van de WHO. De negen procent van 2004 blijven volgens hem echter buiten bereik.
Zeker is het groeicijfer voor dit jaar niet – verscheidene ontwikkelingen kunnen een domper zetten op de exportresultaten, schrijven de experts van de WHO in het dinsdag gepubliceerde rapport 'De wereldhandel in 2005 en vooruitzichten voor 2006'. Het grootste risico gaat uit van een verdere stijging van de olieprijzen – "een factor die we niet mogen negeren", zegt Low. Ook een verhoging van de interestvoeten en de negatieve gevolgen van de nog steeds toenemende internationale economische onevenwichten kunnen de groei afremmen.
De WHO denkt bij dat laatste risico in de eerste plaats aan de grote tekorten op de handelsbalans en de lopende rekening van de VS. Het tekort op de lopende rekening, die de grensoverschrijdende handel in goederen en diensten omvat, bedroeg in 2005 ongeveer zes procent van de wereldexport aan goederen en diensten.
China klasse apart
In 2005 kende de wereldhandel één grote winnaar: China kon zijn export met een kwart opdrijven. Zuid- en Centraal-Amerika presteerden met een toename van 10 procent ook heel goed. Europa, de VS en grote delen van Azië brachten het er vorig jaar veel slechter af op exportvlak.
Landen die olie, aardgas en ertsen uitvoeren, deden in 2005 gouden zaken. De prijzen van brandstoffen stegen vorig jaar met gemiddeld 38 procent, die van metalen met 20 procent. Ook de handelsvolumes van die producten namen sterk toe. De meeste nijverheids- en landbouwproducten werden daarentegen maar twee à drie procent duurder. Vooral in Afrika leidde dat tot een scherpe tweedeling. De olieproducerende landen in Afrika konden hun exportcijfers in 2005 met 45 procent verbeteren, de landen zonder olievoorraden maar met 12 procent.
Voor de rubriek van de nijverheidsgoederen kon de WHO een primeur melden. Voor het eerst namen de ontwikkelingslanden meer dan een derde van de internationale handel in industriegoederen voor hun rekening.
De expansie van de handel in diensten verslapte in 2005 vooral in Europa. Zelfs Groot-Brittannië, de grootste Europese exporteur van diensten, zag zijn groeicijfer in die rubriek vorig jaar teruglopen. De VS deden op vlak van de export van diensten 10 procent beter dan in 2004. China, India en Brazilië lieten nog hogere groeicijfers optekenen. (PD)
Gustavo Capdevila, IPS