28.10.06 Professor Malemba analyseert verkiezingscampagne in Katanga (CongoForum)

 

Malemba N’Sakila over de campagne

Ik wil vooraf zeggen dat ik hier als wetenschapper spreek. Mijn analyse zal dus deels academisch, deels socio-cultureel van aard zijn.

Met betrekking tot de verkiezingen moet ik vaststellen dat er geen echt debat bestaat. Er is geen ware interactie daar iedereen op zijn standpunten blijft kamperen zonder echt naar de andere te luisteren.

Wel zijn er meerdere protagonisten tijdens deze provinciale verkiezingscampagne. We tellen zowel oude (zoals Kyungu wa Kumwanza) en nieuwe gezichten (zoals Moïse Katumbi, Nazem, Muyambo Kyassa, Mutomb wa Mutomb, Guy Nyembo et Yvette Kitenge). Het veld is klein en de kandidaten gaan er met elkaar in de clinch, gebruikmakend van al het mogelijke om punten te scoren. Wat de eerste twee vernoemde kandidaten betreft, is er een verschil in politieke visie: Ze is minimalistisch en activistisch bij Kyungu en maximalistisch en sociaal bij Katumbi. Kyungu lijkt een gouden tijd te willen herbeleven.

 

Malemba N’Sakila over bevolkingsgroepen en aanvaardbaarheid van Kyungu als gouverneur

Vandaag de dag bestaat er een politiek discours dat wijst op de kloof tussen Noord- en Zuid-Katangezen. Dit blijft echter zonder gevolg in de gedragingen van mensen. Het resulteert in deze periode dan ook niet tot te kapitaliseren spanningen. Het bewijs daarvoor is te vinden in gemeenschappelijke politieke actie van deze twee groepen.        

De gemeenschap van “Kasaïens”, of beter van Katangezen die afstammen van Kasai, is een grote familie en bijgevolg apolitiek. Vandaar dat alle politieke stromingen vertegenwoordigd zijn. Er bestaat bij deze gemeenschap geen voorkeur voor de toekomstige gouverneur in dit democratisch proces waaraan alle burgers deelnemen. Ze weten dat het verleden een katalysator voor de toekomst blijft, zeker nu, bij een stembusslag.

 

Gilbert Malemba N’Sakila is doctor in de antropoloog. Hij werd achtereenvolgens decaan van de faculteit Rechten en de faculteit Sociale, Politieke en Administratieve Wetenschappen aan de Universiteit van Lubumbashi (UNILU). Hij is er nu voorzitter van de stoel Culturele Antropologie.   

 

© CongoForum – Geert Stienissen, 24.10.06

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.