12.03.10 CongoReflex: ‘Oppositie in Congo: Parcours, Bilan & Perspectieven’ (op 13 maart)

Begin jaren '90, opende het einde van de eenpartijstaat de weg naar het multipartisme in het toenmalige Zaïre. Na een lange overgangsperiode en twee oorlogen werden in 2006 presidents-, parlements- en provinciale verkiezingen georganiseerd. Deze brachten aan de macht de 'Alliance de la Majorité Présidentielle' (AMP) rond Joseph Kabila, president van de IIIe Republiek. In deze nieuwe politieke configuratie, is de 'Mouvement de Libération du Congo' (MLC) de eerste parlementaire oppositiepartij, terwijl dat de ‘Union pour la Reconstruction du Congo’ (UREC) van Dr. Oscar Kashala, vijfde bij de presidentsverkiezingen, behoort tot de niet parlementaire oppositie.

Op zaterdag 13 maart 2010 organiseert de vereniging Bana Leuven de discussieavond 'Oppositie in Congo: Parcours, Bilan en Perspectieven'. Jo Leuckx (Afrikanist en politiek analist) zal ingaan op het parcours van de oppositie en haar rol tijdens het voorbije verkiezingsproces. Vervolgens zullen Dr. Jean-Jacques Mbungani (MLC-Benelux) en Marcellin Lukusa (UREC-Benelux) de recente situatie van de Congolese politiek bespreken, alsook het bilan en de perspectieven van de oppositie (parlementaire en de niet parlementaire).

De avond start om 19u in de ACW-zaal, Bondgenotenlaan 131, 3000 Leuven (op 2 minuten van het station). De inkom is 2 euro. De avond zal doorgaan in het Frans.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via mail (bana.leuven@gmail.com) of telefonisch (0479 51 68 98).

Met vriendelijke groeten,

Bana Leuven
www.banaleuven.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.