19.03.10 Leuven: CongoReflex 'Natuurlijke rijkdommen in Oost-Congo: vloek of zegen?' (zaterdag 10 april)

Een jaar geleden startte de socio-culturele vereniging BANA Leuven met de organisatie van een maandelijkse reflectieavond ‘CongoReflex’. Tijdens deze bijeenkomst geeft een expert een toelichting over een thema m.b.t. de Democratische Republiek Congo (DRC) en treedt achteraf in discussie met het publiek.

In de jaren '90 kwam de Regio van De Grote Meren in Centraal-Afrika in een spiraal van geweld terecht. Ook het Oosten van de DRC, een gebied met immense natuurlijke rijkdommen, bleef niet gespaard. Verscheidene internationale rapporten noemen economische motieven voor het aanslepende conflict dat er al jaren woedt. Gewapende groepen, buurlanden, multinationals, waaronder Belgische, en andere binnenlandse en buitenlandse actoren worden met de vinger gewezen voor hun (in)directe betrokkenheid in de illegale exploitatie en handel van bodemrijkdommen in Oost-Congo.

Op zaterdag 10 april 2010 organiseert de vereniging BANA Leuven de discussieavond 'Natuurlijke rijkdommen in Oost-Congo: vloek of zegen?'. Onze gastspreker is Raf Custers, historicus en onderzoeker bij het International Peace Information Service (IPIS). Hij zal een toelichting geven over de algemene mijnproblematiek in de DRC en mogelijke pistes bespreken voor de legale exploitatie en handel van natuurlijke rijkdommen in Oost-Congo zodat ze geen voedingsbodem blijven voor het aanhoudende conflict maar op termijn bijdragen tot een socio-economische ontwikkeling ten voordele van de Congolese bevolking.

De avond start om 19u in de ACW-zaal, Bondgenotenlaan 131, 3000 Leuven (op 2 minuten wandelafstand van het station). De inkom bedraagt 2 euro.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via mail (bana.leuven@gmail.com) of telefonisch (0479 51 68 98).

We hopen U te mogen verwelkomen.

BANA Leuven

www.banaleuven.be 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.