20.06.10 Radio 1 zoekt Congolese radiozenders op (Radiovisie)

Elke dag brengt De ochtend een 'terugblik' op de vijftigjarige onafhankelijkheid van Congo. Katrien Vanderschoot bezocht daarvoor verschillende radiozenders in Congo, die op een verhalende manier een idee proberen te geven van een tijdperk.

Katrien Vanderschoot: "Zo is er de archivaris van de nationale radio RTNC, met wie ik in het archief een speech van Mobutu ga zoeken waarvan hij heel nostalgisch wordt. Of de Vlaamse jezuïet die me in Kinshasa de lokalen van de eerste koloniale radio in zuidelijk Afrika toont, Radio Leo."

Elke dag komt een ander decennium tussen 1960 en 2010 aan bod. In Vandaag gaat Katrien als schaduwreporter op stap met een journalist van de radio's die ze heeft bezocht. Zo brengt Radio Amani, een katholieke zender in Kisangani, het nieuws dat er een ziekenfonds zou worden opgericht:

"Ik ben met reporter Pierre Komba op de brommer naar ziekenhuizen en gezondheidscentra gegaan om een idee te krijgen van de gezondheidszorg en de haalbaarheid van zo'n ziekenfonds."

Als toemaatje komt er elke dag een expert langs als gast in Vandaag, die zijn/haar analyse maakt. De reeks bevat veel klank, veel jingles, veel couleur locale en vooral de mening van de Congolezen zelf, die aan het woord komen hun visie op vijftig jaar onafhankelijkheid van Congo.

FM Congo 50: van maandag 21 juni tot en met vrijdag 25 juni. Van 06.00 tot 9.00 uur in De ochtend en van 16.00 tot 19.00 uur in Vandaag.

© Radiovisie, 20.06.10

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.