21.06.10 Tervuren: niet te missen in het Afrikamuseum! (diverse activiteiten)

Ontmoetingen aan de stroom
Zaterdag 26 juni
Filip Verbelen wijdt zijn leven aan de strijd tegen de ontbossing en het behoud van de ecosystemen. Hij is een ervaren ornitholoog en vanuit zijn ongebreidelde passie voor bossen, hun fauna en flora doet hij er alles aan om het lot van de bevolkingen die er leven te verbeteren. Sinds 1997 voert hij in de wouden van het Congobekken (Kameroen, Gabon, DRC) missies uit voor Greenpeace en gaat hij regelmatig naar de Congolese provincies waar de bosontginning de biodiversiteit vernielt en haar gang gaat zonder respect voor de lokale bevolking.

15u30 • duur: 1u15 • 3 € (+ toegangsticket expo) • reservering gewenst, het aantal deelnemers is beperkt
op zaterdag 26 juni geeft ook René Ngongo (winnaar van de ‘Alternatieve Nobelprijs’ ) een rondleiding in de expo Congostroom.
Meer info op www.congo2010.be

Indépendance! Congolese verhalen over 50 jaar onafhankelijkheid
Van 11 juni 2010 tot 9 januari 2011
30 juni 1960 … Congo roept zijn onafhankelijkheid uit. Vijftig jaar na dit historische feit organiseert het Museum een tentoonstelling die de gebeurtenissen van vlak voor, tijdens en na de onafhankelijkheid in een historische, politieke en geografische context plaatst. Het woord wordt gegeven aan de hoofdrolspelers, de Congolese getuigen. Zo worden de verschillende belevenissen en interpretaties van deze periode belicht, alsook de politieke gebeurtenissen die eruit voortvloeiden en die tot op vandaag hun invloed hebben. Door archieven, voorwerpen, foto’s, getuigenissen, filmfragmenten en kunstwerken geeft de tentoonstelling een geheel van verschillende zienswijzen. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Afrikaanse partners en omkaderd door lezingen en een filmreeks.
 
Kinshasa- Brussel. Van Matonge naar Matonge
Van 11 juni tot 30 september
Fotograaf Jean-Dominique Burton observeert door het oog van zijn lens Matonge Brussel en Matonge Kinshasa. Intrigerende foto’s van deze twee wijken op duizenden kilometers afstand van elkaar. Het is een mozaïek van kleurige beelden die het leven van alle dag in beeld brengt, afgewisseld met indringende portretten.
Deze tentoonstelling kadert in de Zomer van de fotografie

Bonjour Congo in België
Van 11 juni tot 30 september
Canvas lanceerde een oproep om de sporen van het koloniale verleden in België in kaart te brengen. De mooiste foto’s of boeiendste verhalen werden geselecteerd voor deze tentoonstelling in het museum.
 
meer info:

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren
Tel. 02 769 52 11
www.africamuseum.be

Openingsuren
Dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17u
Zaterdag en zondag van 10 tot 18u
Gesloten op maandag, 1 mei, kerst- en nieuwjaarsdag
Gesloten om 15u op 24 en 31 december

Info en reservaties
Tel. 02 769 52 46
reservations@africamuseum.be

Bron: nieuwsbrief KMMA, 21.06.10

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.