06.07.10 Boechout: 35 jaar Sfinks Festival!

Het is een festival voor iedereen: voor jong en oud, alleen of met familie, het is gezellig en geëngageerd, rustig en wilder.

Sfinks Mixed 2010 wordt een vrolijk weerzien met oude bekenden, want zo hoort dat bij verjaardagen. Maar vooral heel wat nieuws en boeiends om te ontdekken, want zo hoort dat bij Sfinks! Wie nu de Youssou van de toekomst wil ontdekken koopt best snel zijn kaartje.

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VIND JE ONLINE : www.sfinks.be

Sfinks Mixed Festival : 30 +31 juli + 1 augustus 2010

Boechout, bij Antwerpen (België)

Snel overzicht:

1) Vrijdag – Balkangekte in Boechout

met oa Goran Bregovic and his Wedding & Funeral Orchestra (Servië) Balkan Extravanganza !

2) Afrika anno 2010

met oa

– Youssou N’Dour & The Super Etoile De Dakar (Senegal) / Dakar-Kingston Tour

– Koudede (Niger) / Rauwe Woestijnblues

– Aimelia Lias (DR Congo) / Heftige Congolese soukous van één van de hipste figuren van Kinshasa.

Wie wil weten hoe er in Afrikaanse grootsteden gefeest wordt..

met oa

– Orquesta Buena Vista Social Club® feat. Omara Portuondo (Cuba) / Chan chan …

– Tiganá (Brazilië) / Afro-Braziliaanse roots

 

4) Bart Peeters & Abdellah Marrakchi

feat. Saidjah Gallo & Ttukunak (België, Marokko, Spanje)

een uniek Vlaams wereldmuziekconcert

5) FLAMENCO

Heel veel flamenco dit jaar. Opwindende flamencodansers, verrassende Andalusisch-Baskische ontmoetingen, en zelfs een echt flamenco-circus. Een hoop passie, elegantie en virtuositeit die we maar al te graag een plek bieden.

6) JONG GEWELD

Naast alle levende legendes, eeuwenoude melodieën en archaïsche ritmes kan je op Sfinks ook een heel pak groepen zien die opgroeiden in kleurrijke steden van de 21e eeuw. Zij maken muziek die moeiteloos alle grenzen overstijgt, met invloeden en ritmes van alle culturen die ze in hun barrio tegenkomen. En vaak schaamteloos gemixt met wat ze zelf hip, cool en onweerstaanbaar vinden. Hun muziek vertelt over een nieuwe wereld waar culturen clashen om mekaar te vinden. En daar zingen ze ook over: over wat er misloopt, en hoe zij een nieuwe beter wereld dromen. Op stevige beats of loungy grooves.

Massa’s muziek op Sfinks, maar we zijn ook nieuwsgierig naar meer!

7) CIRCUS – Marionetten – Rituelen

Op onze expeditie naar de strafste artiesten stootten we soms op heel onverwachte dingen. Dus zie je op Sfinks ook acrobatische circusacts uit Kenia, zwierige dans uit Spanje, razendsnelle percussiegevechten uit Baskenland en heupwiegende marionetten uit Rajasthan. Helemaal bijzonder is het drie dagen durende Sjamanistische ritueel uit Zuid Korea.

met oa :

– Malaje (Spanje) / flamenco circus

– Jungle Arts (Kenya) / 7 topacrobaten met een high energyshow

– Kathputli / dansende popjes uit Rajasthan

– Zulo (Spanje) / acrobatische elegantie uit Madrid

– Gut (Zuid-Korea) / 3 dagen durend sjamanistisch ritueel

8) Sfinks Kidz Festival

Geen Sfinks zonder Kidz.

Sfinks is ook echt een familiefestival. Voor de kinderen maken we van een oude boomgaard een heuse kindvriendelijke oase. Terwijl de oudjes van podium naar podium hollen beleven de Sfinks-Kidz hun eigen festival. Even leren dansen, zelf wat muziek maken, een hennaatje op je arm zetten en een ritueeltje meepikken. Tussendoor wat chillen aan de Kidz-bar, of een concertje luisteren op je eigenste podium. Tenzij het té warm is, dan duiken we collectief in het zwembad. Nog snel langs de grimeurs langs voor een facepaint, en dan een uurtje hoppen op de luchtsculpturen van Airvag.

Benieuwd of pa en ma een even leuke dag hadden.

Bovendien moegen alle kinderen tot en met 13 jaar gratis binnen op Sfinks.

Je zou wel gek zijn om ze thuis te laten!

9) Festivalmarkt

Op de Sfinks Festivalmarkt kun je gedurende heel het festival eventjes op wereldreis. Je vult je nieuwe outfit aan met exotische accessoires: juwelen, tasjes, sjaaltjes, petjes, sandalen … Met een originele lamp, wanddoek of tagine-schaal haal je die gezellige wereldsfeer ook in huis. Laat je kinderen kennismaken met niet-alledaags speelgoed, en ontdek bijzondere instrumenten.

10) Engagement

Sfinks heeft altijd bijzondere aandacht gehad voor wat er in de wereld gebeurt. Organisaties rond volkeren en culturen ver weg en dichtbij vinden er een geïnteresseerd publiek. Je vindt ze op de Festivalmarkt, waar je op een vaak speelse, interactieve manier met hun werking kunt kennismaken.

 

– Minata (Burkina Faso) / Een Afrikaanse Tracy Chapman3) Viva America Latina!– Toto La Momposina (Colombia) / Afro-Colombiaanse vrouwenkracht

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.