10.09.10 Amsterdam: festival ‘Allez Congo’

Nu, vijftig jaar na de onafhankelijkheid, wachten de Congolezen nog steeds op dit Gouden Boek met de oplossingen voor al hun problemen. "Echt, het is geen grap, er zijn serieus mensen die hierin geloven", zegt Papy Mbwiti, acteur uit Kinshasa.

Over deze legende gaat de theatervoorstelling 'A l'Attente du Livre D'or', die dit weekeinde is te zien in de Brakke Grond in Amsterdam. Het Congolees-Vlaamse spektakel is onderdeel van het festival 'Allez Congo' dat met debatten, muziek en andere kunstvormen het Congo van nu en vroeger onder de loep neemt. 

Naast de vrolijke kijk op Congo is er natuurlijk ook een zwaarmoedige kijk. Hoe verschillende Congolese kunstenaars hun visie op de Belgisch-Congolese geschiedenis vormgeven, blijkt wel uit de tentoonstelling die tegelijkertijd in de Brakke Grond te zien is. De foto's van Sammy Bajoli zijn grimmige aanklachten tegen de vroegere Belgische machthebbers.

"Baloji legt alle schuld van de ellende in Congo bij de Belgen", stelt Mbwiti. "Dat doe ik niet. Wij Congolezen hebben na de onafhankelijkheid zelf ook heel veel fout gedaan. Met al onze grondstoffen hadden wij van Congo één van de meest welvarende landen van Afrika kunnen maken. Maar dat hebben we verzuimd. We wachten nog steeds op het Gouden Boek."

Bron: NOS, 10.09.10

Vanavond: debat met schrijver David Van Reybrouck in ‘De Balie’

Vanavond en zaterdagavond: ‘A 'l attente dus livre d'or’ in de Brakke Grond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.