21.10.10 Brussel: eerste Veertiendaagse van de Gelijke Kansen en de Diversiteit

Strijd tegen armoede en sociale uitsluiting

In samenwerking met Brusselse verenigingen organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 10 tot 25 november 2010 de Veertiendaagse van de Gelijke Kansen en de Diversiteit. Concreet staat dit nieuwe initiatief voor een uitgebreid programma van informatie, sensibilisering en debat, om zo mensen te doen stilstaan bij het belang van gelijke kansen.

Bruno De Lille, Staatssecretaris voor Gelijke Kansen: "Er gebeurt vandaag al heel wat op het vlak van gelijke kansen: door het Gewest, maar ook door verenigingen en de gemeenten. Mijn ambitie is om de komende jaren de zichtbaarheid van het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid in ons Gewest gevoelig te verhogen. Dat kan alleen maar als we ook het grote publiek informeren en de mensen dichter bij de activiteiten brengen van de organisaties die in dat domein actief zijn. We willen ook de Brusselaars sensibiliseren over de rol van Europa met betrekking tot gelijke kansen en diversiteit."

Dat de eerste Veertiendaagse uitgebreid stilstaat bij thema’s als armoede, uitsluiting en discriminatie is geen toeval. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil zo bijdragen aan de doelstellingen van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de Veertiendaagse zal veel aandacht besteed worden aan het thema van het Europees jaar 2010 ‘Bestrijding van armoede en sociale uitsluiting’. Bruno De Lille: "Het hardnekkige karakter van armoede in Brussel vraagt om een transversale benadering in alle domeinen, dus ook in het gelijkekansen- en diversiteitsbeleid."

Veertiendaagse concreet

De Veertiendaagse richt zich tot de Brusselse bevolking en tot professionals die actief zijn op het gebied van gelijke kansen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De aftrap wordt gegeven op 10 november, aan de vooravond van de Nationale Vrouwendag. Het officieel openingsevenement – een colloquium in het Brussels Parlement – is gericht op professionals, beleidsmakers en internationale actoren. Afsluiten gebeurt op 25 november, Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen, met een sociaal-cultureel slotevenement in La Tentation dat in het teken van optimisme staat. Alle Brusselaars zijn van harte welkom op dit slotevenement.

Tussen opening en slot zullen allerlei evenementen plaatsvinden die georganiseerd worden door de Brusselse verenigingen die actief zijn op het vlak van gelijke kansen en diversiteit. De gesubsidieerde activiteiten hebben betrekking op minstens één van de specifieke doelgroepen: etnisch-culturele minderheden, personen met een handicap, holebi’s of mannen/vrouwen in een kwetsbare positie. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent in totaal 300.000 euro aan subsidies toe aan 25 organisaties. De projecten zijn erg uiteenlopend: van studiedagen, fora en debatten tot talkshows, theaterstukken en opleidingen.

Ambassadeurs & Wall of Diversity

Om de Veertiendaagse bij het grote publiek te promoten, zijn er twee ambassadeurs aangesteld: comédienne Öznur Karaca en humorist Sam Touzani. Beiden nemen deel aan het colloquium tijdens de openingsdag op 10 november en aan het slotevenement op 25 november. "Gelijke kansen en diversiteit geven ons als mens een kans om beter te worden, daar waar navelstaarderij je alleen de zekerheid geeft om minder goed te worden", aldus Sam Touzani. Öznur Karaca denkt daar ook zo over. "Brussel heeft een zekere ‘je ne sais quoi’, met zijn prikkelende geuren en verleidelijke kleuren. Ik schaar me graag achter een initiatief dat die veelzijdigheid (h)erkent."

Ook de fotomuur ‘Wall of Diversity’ moet het grote publiek inspireren. Brusselaars kunnen hun foto van gelijke kansen en diversiteit uploaden via de site www.gelijkekansenbrussel.irisnet.be. De fotomuur wordt onthuld tijdens het slotevenement op 25 november en wordt tentoongesteld worden in een aantal Brusselse bibliotheken en gemeentehuizen.

Voor meer info

Kabinet Bruno De Lille – cel Communicatie
Karen Casteels (woordvoerster)

 

kcasteels@delille.irisnet.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.