25.10.10 Brussel: ‘Congolese lente, een nieuwe generatie filmmakers staat klaar’

ARENBERG Koninginnegalerij 28 – 1000 Brussel

http://www.arenberg.be/fr/

 

DONDERDAG 28 OKTOBER om 21u30

gratis toegang

 

DE CONGOLESE LENTE: een nieuwe generatie filmmakers staat klaar.

LES BANQUES DE LA RUE Georges Kabongo 8 min

EAU PURE – EAU PIRE Georges Kabongo 12 min

CONGO, QUEL CINEMA ? Guy Bomanyama-Zandu 5min

LA MEMOIRE DU CONGO EN PERIL Guy Bomanyama-Zandu 5min

MAYASI, TAXIMAN A KINSHASA Guy Bomanyama-Zandu 26min

LES SANS CALEBARDS 

MALGRE MOI Jules Koyagile Nzokoli 16min

Kensika Monshengwo 10min

 

LES BANQUES DE LA RUE

Georges Kabongo

DRCongo, 2006, 8 min

In Kinshasa worden de leefomstandigheden almaar harder. Jobs zijn er niet. De ongeveer acht miljoen bewoners van de hoofdstad moeten toch zien te overleven. Het handeltje dat welig tiert, is het wisselen van geld. De verkeersaders, de markten, alle publieke ruimten worden overspoeld door valutahandelaars.

 

CONGO, QUEL CINEMA ?

Guy Bamanyama Zandu

RDCongo, 2005, 9 min

Is er een toekomst voor de Congolese film? Tijdens de koloniale periode waren er de propaganda – en opvoedkundige films. Vijfenveertig jaar na de onafhankelijkheid zoekt de filmproductie naar een stem.

 

LA MEMOIRE DU CONGO EN PERIL

Guy Bomanyama Zandu

RDCongo, 2005, 6 min

Een oproep om meer zorg te dragen voor het audiovisuele erfgoed van Congo. De archieven, die teruggaan tot 1935, worden in een betreurenswaardige toestand bewaard.

 

Zonder kentering zijn ze reddeloos verloren.

MAYASI, TAXIMAN IN KINSHASA

Guy Bomanyama-Zandu

België,2003, 52 min.

‘Mayasi, Taximan in Kinshasa’ is een docu-drama en laat een dag zien uit het leven van een taxichauffeur in Kinshasa. Het hoofdpersonage is Mayasi, een oude monteur en chauffeur. Hij vertelt hoe de stad, en vooral het openbaar vervoer, met de jaren steeds slechter werd. Aan de hand van deze getuigenis beschrijft de fimmaker het dagelijkse leven in Kinshasa, een metropool met ongeveer 8 miljoen inwoners. Wat deze documentaire ook interessant maakt, is de aanwezigheid van Théthé Makubukidi, een jonge, vrouwelijke monteur die opgehemeld word door haar studenten.

  

EAU PURE – EAU PIRE

Georges Kabongo

RDCongo, 2006, 12 min

In sommige wijken van Kinshasa moet je tot twee of drie uur ‘s nachts wachten om drinkbaar water uit de kraan te zien vloeien. Vrouwen en kinderen wachten ‘s ochtends vroeg bij een slecht onderhouden put om er water uit te stuwen. Een ziekenhuis zit al jaren zonder water. De Kinois gebruiken om het even welk water om hun dorst te lessen en in hun huishoudelijke behoeften te voldoen. In zijn ongebreidelde groei heeft de stad de nood niet kunnen lenigen.

 

LES SANS CALEBARDS

Kensika Monshengwo

DRCongo, 2010, 12 min

In Kinshasa zijn er de populaire kunstschilders die zich zelf als spiegels van de samenleving zien. Doorheen hun werk, ontdekken we de nieuwe kledingsmode. In feite, is er bij bepaalde meisjes in Kinshasa de nieuwe trend om helemaal geen ondergoed meer te dragen. De aanhangers van deze nieuwe kledingsrage noemt men de "sans calebards". 

 

Jules Koyagile Nzokoli

DRCongo, 2008, 26 min

MALGRE MOI

Gérard Luyatika, 67 jaar, vader van een familie met 10 kinderen, vindt desondanks zijn leeftijd onverwacht een baan. Als gewezen loontrekkende van een onderneming waar hij fatsoenlijk betaald werd moet hij vanaf nu helaas zijn diensten aanbieden bij een ijsfabriek die hem een hongerloon uitbetaald. Zodoende moet hij het hoofd bieden aan vele moeilijkheden: vrieskoude, de last der jaren en vooral het feit dat er geen andere uitweg is.

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.