30.12.10 Documentatie gezocht voor thesis over regionalisme in de Regio van de Grote Meren (CEPGL en EAC)

Uitgangspunt en opzet van het onderzoek

Het vertrekpunt van mijn thesis is de veronderstelling dat een regio niet enkel bestaat uit een economische, sociale, politieke of juridische ‘realiteit’ maar ook – en in belangrijke mate – gebouwd wordt op een denkbeeldige component.

Deze benadering van regionalisme als de creatie van een ‘imaginary community’ is uiteraard schatplichtig aan het theoretisch werk van Benedict Anderson in zijn gelijknamig boek uit 1983 over het nationalisme. Het is een benadering die reeds eerder werd toegepast op identiteitsconstructies in Afrika, meer specifiek rond etniciteit, nationalisme en recentelijk ook rond (micro-)regionalisering.

Het centrale uitgangspunt is dat aan regio’s, net als aan naties en etnieën, vorm en inhoud gegeven worden door voorstellingen, verhalen, geschiedenissen en toekomstbeelden. Een regio wordt op deze wijze, net als andere identiteitsconstructies, geproduceerd en gereproduceerd door een grote verscheidenheid aan zogenaamde ‘regionalizing actors’ die hiermee ook bepaalde doelstellingen na kunnen streven. Uit deze veronderstelling volgt dat de ‘verhaallijnen’ die door verschillende actoren gehanteerd worden een indicatie kunnen leveren voor de doelstellingen die zij er op nahouden.

Mijn onderzoek spitst zich specifiek toe op de officiële ‘verhaalpatronen’ die door Rwanda en België gehanteerd worden met betrekking tot twee recente regionale initiatieven, met name de Communauté Economique des Pays de Grands Lacs (CEPGL – heropgericht in 2007) en de East African Community (EAC – heropgericht in 1999 – Rwanda lid sinds 2007).

Bedoeling is om tot een vergelijkend onderzoek te komen met betrekking tot de respectievelijke discursieve praktijken die door deze ‘regionalizing actors’ gevoerd worden. Een grondige analyse moet dan een inzicht opleveren in de overeenkomsten of tegenstellingen tussen de motivaties en ambities van beide landen in deze regio.

Oproep voor documentatie

Voor dit onderzoek ben ik op zoek naar een breed scala aan bronnen, bij voorkeur in het Frans, Engels of Nederlands met betrekking tot de Rwandese en Belgische relatie tot de CEPGL of the EAC in de periode van 2000 tot 2010.

In de eerste plaats betreft dit zowel politieke als administratieve documentatie met oorsprong in één van de beide organisaties of betrokken ‘regionalizing actors’. Meer concreet gaat het hier over verdragen, overeenkomsten, verslagen van bijeenkomsten, evaluaties, beleids- of strategienota's, persberichten etc. Deze documentatie omvat bij voorkeur dus zowel interne als externe communicatie.

Bijzonder interessant voor dit onderzoek is tevens de wijze waarop deze regionale initiatieven worden voorgesteld in media, voorlichting en onderwijs. Voor dit laatste doel ik meer bepaald op didactisch materiaal uit en voor de lessen geschiedenis en/of ‘political education’ in Rwanda.
Uiteraard zijn ook externe visies van binnenlandse oppositie, binnen- en buitenlandse pers, internationale organisaties, donoren en ngo’s zeer welkom.

Tenslotte wil ik ook persoonlijke aantekeningen en opmerkingen verzamelen door middel van mondelinge of schriftelijke interviews met academici, journalisten, diplomaten en politici.

Beschikt u over deze documentatie of contactpersonen, wilt u dan kontakt opnemen met mij op het volgende emailadres bogaertsokke@gmail.com of via mijn GSM 0485 96 78 46. Uiteraard wordt elke wens om vertrouwelijkheid gerespecteerd.

Hartelijk dank!
Okke Bogaerts
Masterstudent Conflict and Development
Universiteit Gent

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.