24.02.11 Mechelen: ‘Landbouw in Congo: diagnose en perspectieven’ – zaterdag 19 maart (Zaba-kina)

LANDBOUW IN CONGO: diagnose en perspectieven
Voordracht door Eric Tollens , professor emeritus K.U.Leuven

“De Belgische paters leerden ons op school dat er gewoon geen honger kon bestaan in Congo”, luidt de overlevering. “Wanneer het zaaiseizoen bezig is in het noorden van het land kan er geoogst worden in het zuiden en omgekeerd.

In het gebied rond de Evenaar kun je eigenlijk het hele jaar door zaaien en oogsten”. Congo moet zowat het vrucht- baarste land ter wereld zijn. Toch lijdt drie vierde van de Congolese bevolking honger. Acht op tien Congolezen zijn voor hun inkomen volledig of grotendeels aangewezen op familiale landbouw. Nauwelijks tien procent van de grond in Congo is in gebruik voor landbouw. Het land is zelfvoorzienend voor maniok, groenten,bananen en bonen maar moet graan, rijst, vlees en vis invoeren.

In Kinshasa kan je diepvriesproducten kopen.“Soepkip” staat er in het Nederlands te lezen. Net binnengevlogen vanuit België. Deze import is schrijnend omdat deze producten mits aangepaste opslag mogelijk- heden en vervoer gemakkelijk vanuit het binnenland kunnen komen. Als er één land is waar investeringen in landbouw het verschil kunnen maken dan is het wel Congo.

Wetenschappers zijn het erover eens: de Congolese landbouw kan bijdragen tot de ontwikkeling van Congo en zelfs van het ganse Afrikaanse continent. Congo kan in principe een graanschuur worden en in staat zijn om met zijn landbouw heel wat andere landen in Afrika en daar- buiten te voeden. Wat moet er veranderen? Hoe groot is de kans dat er effectief bijgestuurd wordt?

Die vragen konden we aan niemand beter stellen dan aan de Leuvense professor Eric Tollens, landbouweconoom met een brede blik op de wereld en nooit te beroerd om de vinger op de wonde te leggen. Vanuit deze en al uw vragen wil professor Eric Tollens graag met u in debat gaan na zijn voordracht.

Wanneer: zaterdag 19 maart 2011 – 16:00.
Waar: Wijkhuis Arsenaal – Hamerstraat, 21-25 – 2800 Mechelen
Toegang: gratis – Info: 015/343 713 of 0477/972 598 of info@zabakina.be

Organisatie: vzw Zaba-kina ism Stad Mechelen en Samenlevingsopbouw Provincie Antwerpen.

Vriendelijke groeten,

Chris Philipsen
www.zabakina.be

Links:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.