27.07.11 Brussel: debat over verkiezingen in Congo (Broederlijk Delen / Pax Christi, 28 september)

Wat?

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen werken actief rond de Democratische Republiek Congo, onder meer via de ondersteuning van lokale organisaties voor vrede, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. In 2010 organiseerden ze naar aanleiding van de 50ste onafhankelijkheidsverjaardag van Congo de succesvolle lessenreeks ‘Congo voor beginners’. Dit jaar krijgt de reeks een vervolg met dit Congodebat !

In 2006 trekken miljoenen Congolezen enthousiast en hoopvol naar de stembus voor de eerste vrije verkiezingen in meer dan 40 jaar tijd. Broederlijk Delen nam toen het initiatief om de coalitie 'Congo wil stemmen' op te richten en lanceerde zijn jaarlijkse campagne met de slogan ‘Congo wil groeien’. Welke stappen zette Congo de voorbije 5 jaar op het vlak van vrede, democratisering en socio-economische hervormingen? Wat is de zin of onzin van verkiezingen in het Centraal-Afrikaanse land? Dragen verkiezingen bij tot de consolidatie van het vredes- en democratiseringsproces? En welke rol kan de internationale gemeenschap, waaronder België, spelen tijdens het verkiezingsproces?

Met de komende presidents- en parlementsverkiezingen van november, staat Congo weer in de schijnwerpers. Daarom organiseren Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen i.s.m. MO*magazine en BANA Leuven dit Congodebat over de eerste legislatuur die op zijn einde loopt, de voorbereidingen van de verkiezingen en de uitdagingen waarvoor Congo staat.

Wie?

De panelleden zijn Sabine de Bethune (senator CD&V), Filip Reyntjens (professor Universiteit Antwerpen), Bogdan Vanden Berghe (algemeen secretaris Noord-Zuid koepel 11.11.11) en Alphonse Muambi (auteur van ‘Democratie kun je niet eten’). De moderator is journalist John Vandaele (MO*).

De getuige van de Vlaamse Vredesweek, Kenneth Ampi, sluit de avond af met een persoonlijke oproep. Ze is journaliste en coördinatrice van ‘Femmes des Médias pour la Justice au Congo’ (FMJC), een Congolese mensenrechtenorganisatie.

Wanneer en Waar?

Het Congodebat vindt plaats op woensdag 28 september 2011 van 19u00 tot 21u00 in het conferentiecentrum Espace Jacqmotte van de Belgische Technische Coöperatie (BTC), Hoogstraat 139 – 1000 Brussel.

Inschrijven?

De inkom bedraagt 5 euro. Inschrijven is verplicht per mail (nadia.nsayi@paxchristi.be) of telefonisch (0479/51 68 98).

Meer info:

www.broederlijkdelen.be
www.paxchristi.be
www.mo.be
www.banaleuven.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.