30.07.11 Canvas: met de boot van Kinshasa naar Kisangani (vanavond)

De haven van Kinshasha. Met een maand vertraging vertrekt de MB Gbemani eindelijk richting Kisangani. De ruim 1.500 passagiers hebben op het dek hutjes en tenten opgetrokken. De boot lijkt een drijvende sloppenwijk. Het wordt geen luxecruise. Buiten de haven haken twee andere boten zich vast aan de MB Gbemani. En dat zorgt voor bijkomende gevaren. 's Nachts raakt een man met zijn voet gekneld tussen twee boten. Hij wordt ter plaatse geopereerd en schreeuwt het uit van de pijn. Er is geen chirurg aan boord, laat staan een anesthesist. Gelukkig is er Marie, een verpleegster.

Er komt geen einde aan de golf van tegenslagen. Een boomstronk slaat een gat in het schip en net als het even goed lijkt te gaan, begeeft de motor het. De reparatie zorgt voor nog extra vertraging. Maar er is ook goed nieuws aan boord. Er worden verschillende gezonde kinderen geboren. Eentje wordt zelfs NGbemani genoemd, naar de boot. Wanneer er plots een lijk voorbijdrijft, is de sfeer op de NGbemani gespannen. De kapitein haalt zijn verrekijker erbij. 'Het is een vrouw en ze hoort niet bij ons. Waarschijnlijk een slachtoffer van de oorlog die wat verder woedt.'

In Mbandaka gaan we van boord. De Gbemani is al 12 dagen onderweg, dubbel zo lang als voorzien en Kisangani is nog lang niet in zicht. Maar verderop woedt een conflict, en de kapitein wil geen risico's nemen.
(Les routes de l’impossible: Congo – Toni Comiti productions, 2010)
'Vranckx', zaterdag 30 juli om 20.10u op Canvas.

Bron: TV-Visie, 29.07.11

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.