09.09.11 Antwerpen: expo ‘Moeders in Congo, toen en nu’ (opening op 10 september)

"De tentoonstelling is opgebouwd rond drie luiken", vertelt Barbara Porteman van Zuiderpershuis in Gazet van Antwerpen. "In opdracht van Memisa, een Vlaamse vzw die zwangere vrouwen in Congo bijstaat, maakte Lieve Blancquaert een fotoreeks rond veilig bevallen in de regio Kasongo Lunda. De sprekende foto's worden geflankeerd door de verhalen van de gefotografeerde vrouwen. Daarnaast hangen er ook kiekjes uit de dagdagelijkse praktijk van Memisa-medewerkers zelf."

"Om na te gaan hoe bevallen er vroeger aan toe ging, zijn wij zelf gaan graven in de fotoarchieven van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Uit deze collectie, onder meer opgebouwd uit fotoreeksen van Vlaamse dokters, selecteerden we de mooiste beelden van moeders en hun kinderen uit de jaren dertig en vijftig."

De foto's uit de koloniale periode tonen gloednieuwe hospitalen die uitgerust zijn met – voor die tijd – technologische hoogstandjes als een elektrische long of couveuses. In weeshuizen was er destijds ook opvallend veel personeel. Op de beelden van vandaag zie je gelijkaardige gebouwen, maar dan met afgebladderde muren en veel minder apparatuur.

© CongoForum, 09.09.11

Expo Moeders in Congo, 10 tot 30 september en 1 tot 18 december.

Waar? Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen. www.zuiderpershuis.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.