26.09.11 Gent: welkom op ‘Little Africa 2011’ (op zaterdag 8 en zondag 9 oktober)

Zaterdag 8 oktober 2011

 

16u -18u (voor volwassenen)

Infosessie: sensibilisering rond vrouwenbesnijdenis

(org.: de zelforganisaties Gambel en Sobsi)

 

16u -18u (voor kinderen)

Workshop beeldende kunst

Workshop Afrikaanse muziekinstrumenten maken

 

vanaf 18u | Afrikaanse maaltijd en de verkoop van Senegalese hapjes en dranken

 

20u | concert jong Afrikaans talent | Jupiter & Ma Shi Fai

rootsreggae van de Brusselse Senegalees Jupiter Diop.

Sinds 2005 vermengt Jupiter Diop zijn krachtige stem en boodschap met een bijzondere sound op het kruispunt van de Jamaïcaanse, Afrikaanse en Westerse tradities. Al snel stonden ze op podia in eigen land (Couleur Café, Atelier 210, VK*, … ) en in het buitenland, met als toppunt een tournee in Senegal, thuisland van frontman Jupiter, in 2008. Sindsdien is de groep omgedoopt tot Jupiter & Ma Shi Faï, wat staat voor "ik ben de remedie" in het Wolof, de nationale taal van Senegal. Verwacht u aan Senegalese percussie zij aan zij met de bluesy sound van harmonica en Jupiters gitaar. En uiteraard, de indrukwekkende dreadlocks van een zanger met een lichtjes schorre maar krachtige stem.

 

22u30 | Concert Mory Kanté | YEKE YEKE

Mory Kanté is een Guinése zanger die vooral bekend geworden is van zijn wereldhit Yéké Yéké uit 1987.

Mory Kanté's grootvader was een spiritueel leider in de regio tussen Mali en Guinee. Hij gaf zijn kleinkind zijn naam Mory mee.

Als kind leerde Mory Kanté onder meer de balafon te bespelen. Vanaf zijn vijftiende woonde Mory Kanté een tijd bij een oom in Bamako, de hoofdstad van Mali, als onderdeel van zijn inwijding als griot. In die periode leerde Mory Kanté gitaar spelen en maakte hij kennis met muziekstromingen uit andere delen van de wereld. In 1971 voegde Mory Kanté zich bij de muziekgroep The Rail Band, in eerste instantie als gitarist en balafonist, maar later ook als zanger. In 1978 verliet hij de groep. Omdat hij zich ergerde aan de opkomst van moderne, Westerse instrumenten in de Afrikaanse muziek begon hij met een studie naar traditionele Afrikaanse muziek en instrumenten. In deze periode groeide ook zijn bekendheid in Afrika. In 1984 vertrok Mory Kanté naar Parijs waar hij Yéké Yéké opnam. Twee jaar later werd dit nummer geremixt en uitgebracht op single. De plaat werd, tot ieders verrassing, een enorme internationale hit. In veel landen, waaronder Nederland, haalde de plaat de nummer 1-positie. Het nummer was in 2000 nog te horen op de soundtrack van de film The Beach.

 

24u30 | Interculturele fuif met DJ Raggamuffin Whiteman

 

 

Zondag 09/10

 

14u | onthaal genodigden (prominenten uit de socio-culturele en politieke sector)

 

14u30 | opening van de dag

 

14u45 | Helène Flaam (Aksante) en Congolese dame geven een getuigenis

 

15u30 – 17u | debat rond vrouwenrechten (reproductieve gezondheidszorg, geweld tegen vrouwen) in Afrika en bij Afrikanen hier

met Els Leye (Centre for Reproductive Health), Khadidiatou Diallo (Groupe pour l’Abolition des Mutilations Sexuelles), Bwalya Mwali (psychologe), Ayaan Mohamed (Somalische ervaringsdeskundige).

 

doorlopend receptie voor de genodigden (met Senegalese hapjes en drank)

 

17u | vertoning van Desert Flower over het Somalisch fotomodel en voorvechtster van vrouwenrechten Waris Diri

 

19u | Presentatie Ato Harley – ‘From the womb to the tomb’

 

20u | Concert Kel Assouf (Woestijnblues voor de 21ste eeuw)

 

Kel Assouf wordt in 2006 opgericht door zanger-gitarist Aboubacar ‘Anana’ Haroun, een Toearegmuzikant uit Niger die al geruime tijd in ballingschap leeft in Brussel. De band bestaat uit muzikanten die afkomstig zijn uit o.a. Mauritanië, Algerije, Togo, Ghana, Frankrijk en Mali. De Toeareggroep stond de voorbije jaren met stijgend succes op diverse concert- en festivalpodia in België, Nederland, Frankrijk, Marokko, enz. …

Hun debuutalbum "Tin Hinane" brengt naast prachtige toearegblues, afro-reggae, gnawa en andere afrobeats. Ook het instrumentarium is vaak verrassend, met o.a. dwarsfluit en pandeiro (Braziliaanse tamboerijn). Zowel de titel van de cd (Tin Hinane, een voormalige Toearegkoningin) als de taal (het Tamasheq) waarin de nummers worden gebracht symboliseren cultuur die Kel Assouf wil doen heropleven en ons wil laten kennen.

Kel Assouf behoort tot het beste wat de woestijn de laatste jaren heeft voortgebracht : Woestijnblues voor de 21ste eeuw.

 

Doorlopend gedurende de twee dagen: tentoonstelling artiesten ZebrArt, stands Afrikaanse zelforganisaties, eet- en drankstandje Senegal Bantamba.

 

Co-organisatie: De Centrale, Platform van Afrikaanse Gemeenschappen

 

Sponsors: Dienst Cultuur Stad Gent, Nationale Loterij, Dienst Minderheden Provincie Oost-Vlaanderen, Impulsfonds Vlaamse Gemeenschap

 

Locatie:

Intercultureel Centrum De Centrale

Kraankinderstraat 2

9000 Gent

www.decentrale.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.