23.12.11 BTC op zoek naar wegenexpert voor werk in DR Congo (Kikwit)

Ref.: RDC/11/161-4

Plaats van tewerkstelling: Kikwit (Provincie Bandundu). Kikwit is gelegen op 550 km van Kinshasa en bereikbaar via een asfaltweg. Gezien de moeilijke levensomstandigheden in Kikwit (geen elektriciteitsnetwerk of leidingwater, weinig restaurants, bars, sport- of ontspanningsfaciliteiten, rudimentaire medische zorgen en scholen), worden de posten afgeraden voor gezinnen met kinderen. BTC wil zijn medewerkers aanvaardbare levensomstandigheden aanbieden en bestudeert de mogelijkheid om bepaalde voordelen verbonden met de arbeidsovereenkomst aan te passen. BTC zorgt er ook voor een zo harmonieus mogelijk expat-team samen te stellen.

Duur van het contract: 4 jaar

Vermoedelijke datum van indiensttreding: tweede trimester 2012

Maandelijks loonpakket: tussen 5.131,61 euro en 8.455,04 euro (inclusief brutomaandloon en de voordelen van het expatstatuut: hardship- en verwijderingsvergoeding). Het loon wordt berekend naargelang de gezinssamenstelling en de relevante beroepservaring.

Context:

Het plattelandsvervoer in DRC is problematisch. De wegen zijn in slechte staat, de bruggen (als die er al waren) en de overzetboten zijn vernield, en dus zijn verplaatsingen vaak lastig indien niet onmogelijk. Dit vervoersprobleem vormt een van de grootste hinderpalen voor de ontwikkeling: hoewel het landbouwpotentieel aanzienlijk is, geraken de producten niet meer op de markten, waardoor landbouw niet rendabel is en anderzijds kunnen de afgewerkte producten het platteland niet meer bereiken.

In Kwilu en Kwango, in de provincie Bandundu, is de toestand even erg. Ondanks de inspanningen van de overheid en van verschillende donoren, is het wegennet over het algemeen slecht bruikbaar.

De Belgisch-Congolese samenwerking heeft in eerdere projecten een net van 2000 km plattelandswegen in deze streek gerehabiliteerd en onderhouden en heeft zich ertoe geëngageerd dit netwerk uit te breiden via het Ontsluitingsprogramma in Kwilu/Kwango (PRODEKK). Dat ontsluiting een impact heeft op ontwikkeling is bewezen. De doelstelling van het programma is dus een multimodaal (wegen-rivieren) vervoernet ter beschikking te stellen van de gebruikers. Dit net zal duurzaam beheerd worden door de provinciale overheden.

 

Het programma bestaat uit 5 luiken:

– Het versterken van goed bestuur bij de partner, die de wegeninfrastructuur na het programma zal moeten beheren;

– De rehabilitatie van een wegennet en bijhorende kunstwerken, een aantal overzetboten, kleine waterlopen om nieuwe zones te ontsluiten op basis van bevestigde prioriteiten van districtontwikkeling;

– Het onderhoud van het bestaande net met gebruik van lokale aanpak zodat de wegen in elk jaargetijde bruikbaar zijn;

– De zoektocht naar duurzame financieringen (Fonds National d'Entretien Routier, tol, privéfinancieringen …) voor wegenonderhoud, te implementeren door het Fonds Régional d'Entretien Routier (FRER), zodat de Congolese overheid het netwerk geleidelijk aan op zich kan nemen;

– De promotie van goede praktijken voor het gebruik van het wegennet zodat de gebruikers de werken niet te snel doen aftakelen (overbelasting, regenversperringen negeren …).

De governance-aspecten onder luik 3 en 5 zijn essentieel voor het welslagen van de andere luiken en om de duurzaamheid van het project te verzekeren. De technische aspecten vormen dan weer een enorme uitdaging en maken het hoofddeel van het budget uit.

Parallel hiermee wordt een landbouwprogramma (PRODAKK) uitgevoerd. Het ondersteunt de herlancering van de landbouw in dezelfde zone en zal genieten van het wegennet onderhouden door PRODEKK.

Thema's als gender, milieu en hiv en aids zijn transversaal geïntegreerd in beide programma's. PRODEKK heeft bijzondere aandacht voor hiv en aids. PRODAKK besteedt een heel luik aan economisch empowerment van de vrouw in de provincie Bandundu.

PRODEKK, met een budget van 20 miljoen euro, zal worden uitgevoerd door een 4-koppig team: een programmacoördinator, een administratief en financieel beheerder, een technisch wegenexpert en een expert institutionele ondersteuning. Een deel van dit personeelsbestand wordt gedeeld met PRODAKK.

 

Functie:

De Internationaal Technisch Assistent Wegenexpert valt onder het functioneel gezag van de Provinciaal Coördinator PRODEKK/PRODAKK en leeft de richtlijnen van de Gemengde Lokale Overlegstructuur (GLOS) na. Hij/zij is de technisch verantwoordelijke van PRODEKK.

In die hoedanigheid is hij/zij belast met:

– De verantwoordelijkheid voor het technisch beheer van het project;

– De verantwoordelijkheid voor de planning van de activiteiten en het opstellen van het actieplan van het project. Hij/zij legt het jaarprogramma van de activiteiten die op hem/haar betrekking hebben ter goedkeuring voor aan de coördinatie;

– Het toezicht op het technisch team van het programma (plaatselijke ingenieurs, animators);

– De facilitatie van de verschillende overlegworkshops met de civiele maatschappij;

– Het toezicht op de kwaliteit van de wegenwerken (rehabilitatie en onderhoud);

– Het beheer van de verschillende overheidsopdrachten voor de werken (wegen, kunstwerken), levering (materieel en materialen) en diensten (studies, sensibilisering) van het programma (opstellen van bestekken, lokale publicatie, opvolging, voorlopige en definitieve oplevering);

– Toezicht op de overeenkomsten en contracten met de onderhoudsstructuren (CLER/COORDICLER/FEDECLER) en de staatsentiteiten (OR, DVDA, Provinciale Ministeries, FEC …).

 

Profiel:

Diploma:

– Diploma burgerlijk ingenieur bouwkunde of landbouwtechnieken of gelijkwaardige beroepservaring.

 

Ervaring:

– Ten minste 7 jaar beroepservaring, waarvan 3 jaar in programma's/projecten die gebruik maken van HIMO-technieken;

– Ten minste 3 jaar bewezen ervaring in het beheer van projecten in sub-Saharaans Afrika;

– Kennis van de bijzondere context van de Democratische Republiek Congo strekt tot voordeel.

 

Vaardigheden:

– Goede kennis van het beleid, de programma's en projecten op het gebied van aanleg van aardewegen, afwatering en erosiebestrijding;

– Bewezen capaciteiten in volwassenenopleiding en -sensibilisering, in het faciliteren van bijeenkomsten en projectorganisatie;

– Sterk begaan zijn met de transversale thema's van de Belgische ontwikkelingssamenwerking (milieu, gender, hiv en aids);

– In team kunnen werken en goed kunnen communiceren met collega's en gesprekspartners van verschillende nationaliteiten en uiteenlopende sociale afkomst;

– Goed analyse- en synthesevermogen en goede redactionele vaardigheden;

– U bent bereid veelvuldige verplaatsingen te maken op het terrein.

Interesse?

Solliciteer ten laatste op 15/01/2012 via onze website:

www.btcctb.org aan de hand van het standaard-cv dat u vindt op de pagina ‘vacatures', en een motivatiebrief. Voor verdere vragen kunt u ons contacteren op het nummer +32 (0)2 / 505 18 65.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.