13.03.12 Leuven: African Artist Awards (zaterdag 17 maart)

Sinds 1996 heeft het festival zich steevast tot doel gesteld het Afrikaanse filmcontinent uit de vergeethoek te halen. Afrika niet als het continent waar de klappen vallen maar als veelzijdige verzameling regio’s met hoogwaardige cultuurproducten die elke kritische toets doorstaan. Deze producten moeten getoond worden want wat niet zichtbaar is, bestaat niet.

Waar de culturele sector zich graag op de borst klopt vanwege de zichzelf toegedichte openheid, schrikt ze zich te pletter eens ze met haar eigen staat van dienst wordt geconfronteerd: doorstroming van artistiek talent met een kleurtje verloopt abnormaal traag en moeizaam.

Het moge duidelijk zijn. Belgische artiesten van Afrikaanse origine zijn te weinig gekend in de Vlaamse media. Het ‘glazen plafond’ geldt dus zeker ook in de Vlaamse kunstensector. Reden genoeg dus om er iets aan te doen.
 
Een jury van 6 heeft een eerste selectie gemaakt. Daaruit werden 10 artiesten genomineerd. Uiteindelijk zullen 4 artiesten op zaterdag 17 maart om 17u in het Stadhuis van Leuven een prijs in ontvangst mogen nemen. Iedereen is van harte welkom.
 
10 GENOMINEERDEN
 
Antoine Tshitungu: auteur
Zana Etambala auteur
Jali: zanger
Rifi Khytouka: zanger
Sammy Baloji: fotograaf
Marie Louise Sibazuri: auteur, dichter
Aimé Ntakiyica: beeldend kunstenaar
Aziza : mode
Katy Ndiaye : cineast en producent
Malick Pathé Sow: zanger
Kaye Stiles: zanger

Bana Leuven
Email bana.leuven@gmail.com
GSM  0479 51 68 98
www.banaleuven.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.