19.04.12 Gezondheidszorg niet langer prioriteit voor BTC: Memisa maakt zich zorgen
Midden 2013 trekt de Belgische Coöperatie zich terug uit het domein van de gezondheidszorg in DR Congo. Hiermee komt een einde aan de rechtstreekse bilaterale samenwerking in dit domein die teruggaat tot 1997. Deze samenwerking vervulde een duidelijke meerwaarde: dit bleek vooral uit de versterking van het gezondheidszorgsysteem. De stopzetting van deze ondersteuning dreigt dan ook kwalijke gevolgen met zich mee te brengen voor de Congolese bevolking.
Naar aanleiding van de aangekondigde stopzetting vroegen we om een analyse van de situatie aan terreinexpert, Dr. Emery Bewa. Hieronder vindt u een bloemlezing uit dit interview.
– Wat zouden de gevolgen van deze beslissing kunnen zijn voor de lokale bevolking ?
“Het grootste deel van de gezondheidscentra die onlangs gebouwd of gerenoveerd werden, konden dit enkel dankzij de steun van de bilaterale samenwerking. Deze steun heeft ervoor gezorgd dat de geografische dekking van de gezondheidsdiensten in de DR Congo de voorbije jaren significant is verbeterd.
De DR Congo staat de komende jaren voor grote uitdagingen: het budget dat de regering ter beschikking stelt voor gezondheidszorg is erg klein en maakt het niet mogelijk in de fundamentele noden van de bevolking te voorzien. De terugtrekking van de Belgische Coöperatie uit de gezondheidssector zal een vermindering van de steun aan de gezondheidszorg met zich meebrengen. Hierdoor zullen de directe kosten voor medische zorgverlening voor de bevolking toenemen, wat niet evident is voor de nu al arme bevolking. Voor patiënten die lijden aan slaapziekte en niet langer kunnen rekenen op diagnostische hulp kan dit zelfs catastrofale gevolgen hebben.
Bovendien zal de bevolking hierdoor wellicht minder vaak gebruik maken van de aangeboden medische diensten en op zoek gaan naar (goedkopere) alternatieven die worden aangeboden door ‘derden. De kwaliteit van dergelijke geleverde diensten door deze derden is echter twijfelachtig.
Tenslotte riskeert men ook dat de werkomstandigheden van het medisch personeel in de landelijke gebieden erop zal achteruitgaan. Wat hen kan ontmoedigen en hen ertoe zetten naar de grote stad te verhuizen.”
– Is het mogelijk dat een ander partnerschap zich zal bekommeren om de versterking van de gezondheidszorg na het vertrek van de bilaterale coöperatie ?
“Op dit moment zit een aantal Belgische ngos rond de tafel in het kader van het platform ‘Be-Cause Health om na te denken over wat er dient te gebeuren na de terugtrekking van de bilaterale coöperatie. Het is echter duidelijk dat de ngos de plaats van de bilaterale coöperatie niet kunnen vervangen. Wel willen ze in de mate van het mogelijke een indirecte rol spelen in de samenwerking met de DR Congo. Zo willen ze hun expertise over eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg en de versterking van het gezondheidszorgsysteem ter beschikking stellen van de DR Congo.
Als we naar het specifieke geval van Memisa kijken, zien we dat deze ngo een pioniersrol heeft vervuld wat betreft de versterking van het systeem van gezondheidszorg in de DR Congo. Dit werk van lange adem begint de laatste jaren stilaan vruchten af te werpen. Structuren binnen de Congolese gezondheidszorg beginnen beter te functioneren: denken we hierbij aan de toename van het aantal bevallingen met professionele medische bijstand, de stijging van het aantal verleende medische diensten, de sociale bescherming, etc.
Memisa heeft in al deze jaren ook een bijzondere expertise ontwikkeld in een aantal specifieke domeinen, zoals diabetes en slaapziekte. We zien trouwen dat het Congolese ministerie van Volksgezondheid regelmaat een beroep doet op deze expertise, wat toch wel op een erkenning van ons werk duidt.”
Dr. Emery Bewa werkt sinds 1998 voor Memisa in de hoedanigheid van medisch coördinator in Kinshasa.
Memisa is een medische ngo. De meerderheid van haar projecten en programmas worden in Congo uitgevoerd. Memisa ondersteunt er 38 gezondheidszones, goed voor ongeveer 5 miljoen mensen. Het tracht er hulp te bieden aan de specifieke noden :
– Klein medisch materiaal
– Medicijnen
– Opleiding van verplegers/verpleegsters en vroedvrouwen
– Aanmoedigingspremies voor het (onderbetaalde) medisch personeel
Bron: Memisa, 19.04.12