27.04.12 Staten-Generaal van Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette: “Tewerkstelling, klimaatverandering, (on)verdraagzaamheid en (on)veiligheid, migratie, afzetmarkten, investeringen en kapitaalvlucht, tewerkstelling, energieprijzen,… zowat elk facet van onze samenleving is tegenwoordig voor een stuk afhankelijk van wat er in buitenland gebeurt. Ontwikkelingssamenwerking is een bevoegdheid die dan ook niet losgekoppeld kan worden van de andere beleidsdomeinen van de federale regering. Integendeel, ons beleid inzake economie, landbouw, buitenlandse handel, migratie, milieu, duurzame ontwikkeling of energie maakt of kraakt ontwikkelingskansen. In al die domeinen moet er een soort ‘ontwikkelingsreflex’ ingebouwd worden.”

De keuze voor dit onderwerp, dat op het eerste zicht nogal abstract lijkt, spruit nochtans voort uit de vaststelling dat lokale, regionale, nationale en internationale belangen complex verweven zijn op het terrein. De voorgestelde maatregelen van politieke actoren zoals regio’s, staten en ngo’s op het vlak van landbouw, handel, milieu of energie, stemmen niet altijd overeen met de lokale of supranationale belangen en strategieën. Zo zijn bijvoorbeeld de uitdagingen van de rurale wereld vaak tegengesteld aan die van de mondialisering.

In deze context kunnen we ons vele vragen stellen over de impact van ons ontwikkelingsbeleid: hoe kan men het recht op voeding veilig stellen? Hoe gaat men de tegenstrijdigheden in het handelsbeleid analyseren en reguleren? Hoe moet men zich positioneren ten aanzien van het soevereiniteitsbeginsel? Op welk niveau en in welke sectoren moet men investeren? De Staten-Generaal moet leiden tot reflecties die voeding geven aan de visie van beleidsmakers over beleidscoherentie en tot betere resultaten van het Belgisch ontwikkelingsbeleid.

Alle belanghebbende partijen (ontwikkelingsagentschappen, ngo’s, overheidsadministraties, vakbonden, universiteiten…) worden uitgenodigd zich uit te spreken over dit thema. Deze professionele ontmoetings- en reflectiedag, die wordt gehouden in het Egmontpaleis te Brussel in aanwezigheid van gerenommeerde Belgische en internationale experts, richt zich tot alle ontwikkelingsactoren. Diverse thema’s die raken aan de belangen van de Belgische burgers en de bevolkingen in het Zuiden zullen worden besproken, zoals biobrandstoffen, de internationale handel en Rio+20.

Programma van de Staten-Generaal:
In de voormiddag zal men gedurende een plenaire sessie het thema ‘beleidscoherentie voor ontwikkeling’ presenteren. ’s Namiddags zal men in werkgroepen het debat verder aanscherpen rond drie thema’s:
–          Atelier 1: Het belang van beleidscoherentie voor ontwikkeling: voedselveiligheid en het recht op voedsel
–          Atelier 2: Het belang van beleidscoherentie voor ontwikkeling: handel en investeringen
–          Atelier 3: Welke institutionele structuren om beleidscoherentie voor ontwikkeling te verzekeren?
 
De Dagen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking

In de marge van de Staten-Generaal organiseert de Belgische Ontwikkelingssamenwerking voor het eerst de “Dagen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking”. Vier weken lang, van 25 april tot 15 mei 2012, kan men in heel het land genieten van bruisende activiteiten die het publiek – en vooral jongeren – moeten informeren, sensibiliseren en aansporen tot gedragsverandering.

De thema’s die meer specifiek belicht wordt tijdens deze eerste “Dagen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking” zijn de gezondheid van moeders en de strijd tegen kindersterfte, twee van de acht Millenniumdoelen (MDG’s) die de Verenigde Naties in 2000 formuleerden en die België ook onderschrijft.

De acht initiatiefnemers van dit sensibiliseringsprogramma zijn: Aide au Développement International (ADI), la Fondation ABEO, Handicap International, Louvain Coopération, Licht voor de Wereld België, vzw GREEN, SENSOA en de Universiteit Gent (UGent) – International Centre for Reproductive Health (ICRH). Ook het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren is van de partij. Tijdens de vier weken dat deze dagen lopen kan men tegen verminderd tarief het museum bezoeken.

Context

De Staten-Generaal zijn een jaarlijks forum georganiseerd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Het is een bijeenkomst van beleidsmakers, overheidsactoren, de civiele samenleving, politici en academici. Opzet van het forum is te informeren over de internationale inspanningen voor ontwikkeling en te reflecteren over actuele en mogelijke Belgische beleidsopties en activiteiten terzake.
 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.