03.12.12 Brussel: Faustin Linyekula opnieuw te zien bij KVS (op 13 en 14 december)

Het tekstmateriaal is van de hand van twee jeugdvrienden Van Linyekula; de jong gestorven Richard Kabako, en Antoine Vumilia Muhindo, die zijn bijdrage leverde vanuit de beruchte gevangenis in Makala. Muhindo werd in 2001 ter dood veroordeeld, beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op Laurent-Desiré Kabila.

In de voorstelling gaat Linyekula op zoek naar wat er rest van zijn jeugddromen. Acteurs en dansers dwalen rond in een landschap van ruïnes, op de tonen van de piepjonge Congolese contratenor Serge Kakudji.

Sinds 2006 is er veel veranderd; Serge Kakudji is intussen een operastem met internationale faam , maar ook acteur Maurice Papy Mbwiti en danser Dinozord zijn intussen ook bij ons geen onbekenden meer.

Het lot van schrijver Antoine Vumilia Muhindo spreekt het meest tot de verbeelding. Na bijna tien jaar gevangenschap in gruwelijke omstandigheden slaagt hij erin om in 2011 te ontsnappen en krijgt hij asiel in Zweden. Zijn verhaal wordt verteld in de documentaire 'Antoine: A journey from Hell', die u hier integraal kan bekijken. Muhindo speelt zelf mee in de herwerkte versie die in KVS te zien zal zijn.

We nodigen u van harte uit op de voorstelling 'Sur les traces de Dinozord' van Studios Kabako en KVS, op donderdag 13 en vrijdag 14 december om 20u in de KVS_BOL. Gelieve uw komst te bevestigen.
U bent ook welkom op de vernissage van 'Mutations' op dinsdag 4 december om 18u in de KVS_BOX. De Congolese topfotograaf Kiripi Katembo Siku was al eerder in KVS te gast. Nu tonen we in samenwerking met BOZAR de serie 'Mutations', beelden van Kinshasa, Brazzaville en Oostende vanuit vogelperspectief. De expo is gratis te bezichtigen aan de buitenkant van de KVS_BOL en in de Ravensteingalerij. Gerenommeerd kunstcriticus en curator Simon Njami zal het werk van Kiripi inleiden tijdens de vernissage.

Aansluitend op de vernissage is er ook nog het Repertoiredebat in de KVS_BOX. Regisseur Guy Cassiers, choreograaf en theatermaker Faustin Linyekula en de Palestijnse regisseur Amir Nizar Zuabi gaan in gesprek over welke verhalen we vandaag in het theater brengen.

KVS
Arduinkaai 7 Quai aux Pierres de Taille
1000 B
T 02/210.11.47 – 0474 073 554
www.kvs.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.