21.02.14 Koninklijk Museum voor Midden-Afrika werkt samen met Bozar
Het platform biedt onderdak aan Studio Congo, een workshop voor schoolgaande jeugd waarin ze kennis maken met culturen, kunstuitingen en biodiversiteit van de Democratische Republiek Congo (DRC). Voor het grote publiek worden trouwens lezingen, debatten en filmvertoningen georganiseerd. AfricaMuseum@BOZAR presenteert eveneens het renovatieproject van het museum, inclusief de maquette. Tot slot is de ruimte ook opgevat als een laboratorium voor tijdelijke installaties. Hiermee wil het museum het grote publiek raadplegen over de thematische en scenografische plannen die het bij de renovatie overweegt.
De eerste installatie, 500 000 bladzijden kennis. Meer dan een eeuw onderzoek in het museum (14.03.2014 > 04.01.2015), heeft betrekking op de publicaties van het KMMA sinds de oprichting van de instelling in 1898. Een vijfentwintig meter lange rij boeken, opgesteld in de vorm van een tijdlijn, doen de geschiedenis en evolutie van de wetenschappelijke instelling herleven. Het publiek kan bovendien de werken inkijken.
Behalve het Paleis voor Schone Kunsten geven nog heel wat Belgische instellingen tijdens de renovatie onderdak aan de collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. De pop-upactiviteiten van het museum zullen onder meer te zien zijn in het BELvue Museum, het Legermuseum, het Museum voor Natuurwetenschappen, Autoworld, de Koninklijke Bibliotheek, Mu.ZEE in Oostende, het MAS in Antwerpen, het MACs in Le Grand-Hornu en Technopolis. Tijdens de sluiting van het museum worden naast workshops voor jongeren en kinderen, rondleidingen en wandelingen voor volwassenen georganiseerd. (Zie het onderdeel ‘Pop-upmuseum op www.africamuseum.be.)
Een uitgebreide samenwerking tussen de twee instellingen
Tijdens deze periode stellen het Paleis voor Schone Kunsten en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika samen verschillende tijdelijke producties voor.
In 2014 coproduceren beide instellingen in het kader van de Zomer van de Fotografie Where Were at! Womens Voices from the (Global) South, een tentoonstelling met vrouwelijke fotografen en videasten uit Afrika, maar ook uit de Caraïben en het gebied van de Stille Oceaan (18.06 > 31.08.14).
In 2015 brengt het KMMA, in coproductie met het Paleis voor Schone Kunsten, een tentoonstelling samengesteld uit de collectie Congolese volksschilderkunst die recentelijk in het bezit kwam van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
De twee instellingen werken ook samen in het kader van het project Design Fab Kinshasa, het resultaat van een uitwisseling en samenwerking tussen de Belgische ontwerper Xavier Lust en de Académie des Beaux-Arts in Kinshasa.
Een programma podiumkunsten rond DR Congo vergezelt de genoemde producties.
Het Paleis voor Schone Kunsten en het KMMA: een eigentijdse opdracht in een gezamenlijk Afrikaans programma
De samenwerking is voor de twee federale instellingen een gelegenheid om hun complementaire troeven te bundelen en gezamenlijk én krachtdadig een positieve en vruchtbare visie van het hedendaagse Afrika te presenteren. De personeelsleden van de tentoonstellings-, communicatie- en educatieve diensten van de beide instellingen zullen dus samenwerken en hun knowhow uitwisselen: de dynamiek en kennis van de hedendaagse kunst van het Paleis voor Schone Kunsten, de wetenschappelijke expertise en de collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
Voor het Paleis voor Schone Kunsten is de aanwezigheid van het KMMA een goede gelegenheid om de Afrikaanse programmering te richten op de hedendaagse creatie, meer bepaald op de stedelijke creativiteit. Momenteel is de groeiende stedelijkheid is een fenomeen zonder precedent op het Afrikaanse continent. Een rondetafelgesprek Visionary Urban Africa wordt georganiseerd door BOZAR in het kader van de vierde Europees-Afrikaanse top, die op 2 en 3 april gehouden wordt in Brussel in samenwerking met de Europese Commissie en UN Habitat.
Sinds 2003 ontplooit het Paleis voor Schone Kunsten een multidisciplinaire programmering rond Afrika, met de tweevoudige ambitie om zowel de nadruk te leggen op de hedendaagse creativiteit in Afrika en van de Afrikaanse diaspora in België als het steunen van de belangrijkste culturele spelers in Afrika op directe wijze via projecten op het terrein. Het Paleis voor Schone Kunsten ligt aan de basis van een reeks originele projecten: Transferts (2003), een eerste tentoonstelling over hedendaagse kunst; het festival Visionary Africa (2010) ter ere van vijftig jaar Afrikaanse onafhankelijkheid, in samenwerking met het KMMA en met een carte blanche voor acht centra van hedendaagse kunst; Art at Work (2011-2012), een reizend stadsforum met tentoonstellingen in de openbare ruimten van Afrikaanse hoofdsteden in een door David Adjaye ontworpen paviljoen. Heel wat Afrikaanse curatoren werkten met het Paleis samen: Simon Njami, David Adjaye, Raphael Chikukwa, Moataz Nasr, Léo Lefort, Samuel Sidibé, Toma Luntumbue, enz. Sterren van de Afrikaanse muziekwereld als Youssou NDour, Angélique Kidjo en Rokia Traoré treden geregeld op in het Paleis voor Schone Kunsten, net als grote namen uit de Afrikaanse literatuur en film. Het Paleis voor Schone Kunsten steunt daarnaast de New Africa-beweging waarmee Youssou NDour zich inzet voor een betere interne en externe perceptie van het Afrikaanse continent en zodoende voor een nieuw Afrikaans verhaal.
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika wil vanuit eenzelfde optiek ‘openstaan voor de hedendaagse wereld. Daarom wil het museum, dat door het wetenschappelijk onderzoek al zeer actief is op het Afrikaanse continent, zijn samenwerking met culturele spelers in Afrika of de diaspora nog intensifiëren. Tot die activiteiten behoren artiestenresidenties en het opzetten van netwerken tussen instellingen en culturele spelers. In 2011 stelden de fotograaf Sammy Baloji en de schrijver Patrick Mudekereza Congo Far West voor, het resultaat van hun residentie. De tentoonstelling was vervolgens in Lubumbashi te zien en reist nu nog in Europa en Congo. Om deze hedendaagse visie op Afrika te ondersteunen, worden nog andere residenties gepland. In het nieuwe museum zijn Congolees-Belgische coproducties (films, maquettes) gepland, naast een driejarige samenwerking met het Institut National des Arts in Kinshasa, het Mémoires-collectief in Lubumbashi en het Observatoire des Langues in Kinshasa.
Meer inlichtingen: