26.02.14 Incident bij Brussels Airlines: verontwaardiging over gedrag ordemacht (Collectief van Congolese vrouwen)
Op zaterdag 15 februari 2014 ‘s ochtends was mevrouw Gisèle Mandaila, Brussels parlementslid, getuige van een gedwongen, luidruchtige repatriëring aan boord van een vlucht van SN Brussel Airlines van Brussel naar Kinshasa. Toen ze informatie wou inwinnen over de situatie van de uitgewezen dame, escaleerde de toestand. Mevrouw Gisèle Mandaila en vier andere passagiers werden hardhandig aangepakt door de Belgische politie, brutaal uit het vliegtuig gezet, op schandalige wijze beledigd en administratief aangehouden.
We willen niet aan politieke recuperatie doen en ons evenmin uitspreken over de grond van de zaak, maar het niet respecteren van de onschendbaarheid van het Brusselse parlementslid, de schending van de fysieke integriteit en de vernederende, kwetsende behandeling van het parlementslid en de vier andere passagiers door de ordehandhavers, zijn een aanslag op de menselijke waardigheid en op de democratische wetten.
Dit incident heeft de publieke opinie geschokt en roept vragen op over onze gemeenschappelijke waarden.
Uitgerekend vandaag wordt op alle fronten het geweld tegen vrouwen overal ter wereld aangeklaagd. Uitgerekend vandaag werpt de Europese Unie zichzelf op als de bewaker van de universele waarden en wil ze deze over de hele wereld verspreiden. Uitgerekend vandaag overhandigen 52 vrouwen van verschillende afkomst en uit verschillende streken een petitie tegen de onwaardige behandeling van vrouwen, meer bepaald in de oostelijke provincies van de DRC, aan de president van Europa, mijnheer Van Rompuy, Belgisch politicus. Uitgerekend vandaag zijn het vrouwen die in België aan het hoofd van de instellingen staan: er is een vrouwelijke minster van Binnenlandse zaken en van Justitie en een vrouwelijke Commissaris-Generaal van de federale politie. Uitgerekend vandaag is het onvoorstelbaar dat de hierboven beschreven praktijken, die niet zouden misstaan in dictatoriale regimes, plaatsvinden en gedoogd worden in het hart van Europa.
Overal elders in zogezegd geciviliseerde beschavingen, zou een dergelijke aanval op een parlementslid unaniem bekritiseerd worden door de politiek, los van partijpolitieke overtuigingen.
Wij, Belgische vrouwen van vreemde en subsaharaanse afkomst,
– nemen acte van de aanval op de persoon van mevrouw Gisèle Mandaila en de vier andere passagiers waarvan sprake;
– klagen krachtig het autoritaire, racistische en vernederende gedrag van de ordemacht aan;
– eisen dat er duidelijkheid komt over de omstandigheden die tot dit schandaal geleid hebben;
– eisen dat de racistische en vernederende taal van de federale politie tegenover de Brusselse volksvertegenwoordigster en de andere passagiers publiekelijk veroordeeld wordt en dat de verantwoordelijken vervolgd en bestraft worden volgens de wet van 30 juli 1981 ter beteugeling van daden geïnspireerd door racisme en xenofobie;
– eisen dat parlementsleden van vreemde origine gerespecteerd worden in hun opdracht, net zoals hun collegas;
– nodigen de voltallige Belgische politieke klasse uit om hun verantwoordelijkheid op te nemen, in het licht van de komende verkiezingen.
Waarvan acte,
21 februari 2014
Toen onderstaande personen informatie wilden inwinnen over een dame in nood, die gedwongen gerepatrieerd werd, werden ze door de federale politie en de grenspolitie vernederend en beledigend behandeld. Zij werden op racistische manier beledigd, hun fysieke integriteit werd geschonden, ze werden onoordeelkundig administratief aangehouden,…
Het gaat hier om:
1. Mevrouw Gisèle Mandaila, Brussels volksvertegenwoordiger
2. Mevrouw Céline Luyamba
3. Mevrouw Lufua Mavinga
4. Mevrouw Kanetu Miavivululu
5. Mijnheer Nzuzi Nsiandama
Door dit persbericht willen wij hen eer betuigen. Wij vergeten hen niet.
"Collectief van Congolese vrouwen voor vrede en rechtvaardigheid".
Woordvoerder: Algemeen secretaris:
Hélène Madinda : +32 (0)497 160 871 Lydie Basila : +32 (0)485 581 012
Dr Léonard Lomami +32 489689084
E-mail: collectif.cfcpj@gmail.com