24.03.14 Antwerpen en Leuven: avonden over DR Congo (24 en 26 maart)

Op maandag 24 maart organiseert de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS) aan de UA een lezing naar aanleiding van de publicatie van De Congo Codes. Auteur Dirk-Jan Koch vertelt over zijn werk als diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Kinshasa (2008-2011), een functie die hij inruilde om de Congolese afdeling van een internationale ngo te leiden (2011-2013). Hij neemt je mee achter de schermen van de diplomatie en van de ontwikkelingssamenwerking. Het resultaat is een frisse, maar kritische kijk op hedendaags Congo en de rol van de internationale gemeenschap daarin.

Na de lezing is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. USOS landencoördinator voor Congo Tom De Herdt leidt de lezing in, Nadia Nsayi – beleidsmedewerker Centraal Afrika van Broederlijk Delen/Pax Christi – voorziet de avond van reflecties en commentaar.

• Datum: maandag 24 maart – 20 tot 22u.
• Locatie: Stadscampus – R-gebouw – R.006 (Rodestraat 14 -2000 Antwerpen)
• Inkom: gratis (schrijf je in via info@usos.be)

Op woensdag 26 maart 2014 stelt het Afrika Filmfestival in samenwerking met Bana Leuven, Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen de nieuwe documentaire Backup Butembo voor.
Deze bijzondere documentaire van Elien Spillebeen en Martijn D’haene vertelt het verhaal van buitengewone, sterke vrouwen in Oost-Congo. De regio is al ruim 15 jaar het strijdtoneel van een bloedig conflict. In de stad Butembo (Noord-Kivu) groeit een positief verzet. De bevolking probeert de controle over haar lot en leven terug te krijgen. Wanneer het geweld in en rond Butembo toeneemt, kijken de inwoners niet langs de zijlijn toe. Bekijk de trailer en data van andere voorstellingen van de film op www.backupbutembo.be.

Na de vertoning volgt een gesprek met documentairemaakster Elien Spillebeen, vrouwenactiviste Elisabeth Sekanabo (Amuka vzw) en antropologe Kristien Geenen (UGent). Moderator is Koen Vidal (De Morgen).

• Datum: Woensdag 26 maart 2014 van 19.30 tot 22u.
• Locatie: Provinciehuis (zaal auditorium), Provincieplein 1, 3010 Leuven
(op 10 minuten wandelafstand van station Leuven)
• Inkom: gratis. Verplichte inschrijving: nadia.nsayi@paxchristi.be of 0479/51.68.98.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.