25.06.14 “Gewelddadig uitwijzingsbeleid van Congolezen aan Angolese grens moet stoppen” (DvdW)
In 2013 werden naar schatting 120.777 illegaal in het land werkende Congolezen uit Angola verdreven. Dokters van de Wereld was 20 maand lang actief aan de grensstreek met een medisch en mentaal zorgprogramma voor deze uit Angola verdreven Congolezen.
Op basis van een analyse van meer dan 13.000 consults en 1.523 getuigenissen brengt het rapport het gewelddadige uitwijzingsbeleid gedetailleerd in kaart. Een beleid dat (seksueel) geweld, afpersing, martelpraktijken en (groeps)verkrachtingen aanwendt als vergeldingsmiddel.
Daarnaast onthult het rapport dat ondanks een gewijzigde migratiepolitiek tussen Congo en Angola, de toestroom van slachtoffers van seksueel geweld niet alleen realiteit blijft maar zelfs toeneemt. In juli 2013 werd tussen de provincies van Lunda Norte (Angola) en de West Kasaï (Congo) een akkoord getekend waardoor burgers tegen betaling 72 uur lang vrij konden circuleren tussen beide landen binnen een straal van 10 kilometer. Een jaar later lijkt het akkoord te zorgen voor een toename van het seksueel geweld: tussen mei 2013 en februari 2014 steeg het maandelijks aantal slachtoffers van seksueel geweld van 61 naar 108 per maand. Ofwel een toename van 131%.
Dit seksueel geweld heeft ernstige gevolgen voor de slachtoffers in kwestie. De analyse van 1411 slachtoffers toont aan dat 66% onder hen seksueel overdraagbare ziektes heeft opgelopen. 30% werd geconfronteerd met complicaties zoals abortus, letsels en ernstige psychologische klachten. 65% tenslotte, werd het slachtoffer van groepsverkrachtingen (cijfers augustus 2012- februari 2014).
Dokters van de Wereld roept de internationale gemeenschap en de regering van beide landen op om concrete maatregelen te nemen die een halt toe roepen aan dit geweld. Beide landen moeten zo snel mogelijk werk maken van een nieuw akkoord die de migratie tussen beide landen reguleert. Dit akkoord moet gewag maken van procedures die een vrij verkeer van personen mogelijk maakt en de rechten van de economische migranten beschermt. Ten slotte moeten de internationale gemeenschap en geldschieters zich mobiliseren om het werk van de terreinorganisaties en het zorgsysteem gericht op deze verdreven bevolkingsgroep te versterken.
Bron: persbericht Dokters van de Wereld, 25.06.14
U kunt het rapport hier vinden:
http://www.medecinsdumonde.be/publications