22.07.14 Ranst: Werkgroep Centres Mpandilu zoekt sponsors en vrijwillig(st)ers

De Centres Mpandilu zijn schooltjes met een kleine 500 dove leerlingen (en ook kinderen met een fysieke of mentale handicap). Er is geen internaat aan verbonden, wat hen al uniek maakt. Veel van deze kinderen “sterven” na de geboorte (vaak omdat men hen niet wil laten leven), maar door deze schooltjes worden zij “iemand”!

 Stel u er niet te veel van voor: vergelijk deze schooltjes niet met de onze, waar alle mogelijke leermiddelen aanwezig zijn. Deze schooltjes moeten het doen met het aller essentieelste. Zo is er niet eens overal elektriciteit en water. Bovendien moeten veel kinderen vitaminerijke voeding krijgen, want ze zijn ondervoed (want zij brengen  niets op voor hun gezin! Waarom hen dan voeden?!).

De schooltjes doen veel aan preventie en trachten de ouders te informeren over de handicap van hun kinderen. Zo krijgen ze eindelijk een beetje kansen.

De internationale crisis maakt het de schooltjes moeilijker dan ooit: ze moeten rond komen met de helft van wat ze nodig hebben. Eén vijfde halen ze aan inkomsten uit wat de oudste leerlingen zelf maken. Al de rest moet uit het buitenland komen. Inclusief de “prime” voor de leerkrachten, want anders zouden ook die een tweede job moeten zoeken en dus onregelmatig les geven. Gelukkig is alles er goed georganiseerd en kan men “op zijn Congolees” overleven.

Om wat stabiele inkomsten voor de schooltjes te hebben hebben wij een peterschapsproject opgestart. Wie 4 maal per jaar 25 euro stort (dus 100 euro op jaarbasis – niet veel, niet!) , die krijgt een leerling petekind toegewezen. Af en toe komt er info over dat petekind en men mag er mee briefwisseling voeren (liefst via ons per mail).

Momenteel zijn er een 20-tal nieuwe kandidaat petekinderen van verschillende leeftijden. Als jij je zou willen ontfermen over het lot van zo’n kind en zijn kameraden, laat niets je dan weerhouden om jouw steun toe te zeggen. 100 euro is voor ons niet veel; voor Congo is het hééél veel.

Heb je interesse, laat dan iets weten. Of ga eens kijken op de website: http://centresmpandilu.be/?page_id=197. Dan kan je je inschrijven via de gewone weg.

Mag ik je aanmoedigen om mee te doen? Dankjewel!
 
Groetjes,
Chris Nollet
0498/ 757 85 04 – mpandilu@gmail.com
 
Werkgroep Centres Mpandilu Ranst

******************************************
Streep 7 2520 Broechem
BE16 0689 0026 1774
BE72 0882 5554 8616

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.