07.10.14 Antwerpen: expo over straatjongen in Katanga in Afrikaans Cultureel Centrum (donderdag 6 november)

Kansen die in Congo in de realiteit zeer zelden voorkomen voor de 'shegués'. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Deze tentoonstelling gaat dus uit van een positief mensbeeld dat als mensen kansen op onderwijs en ontwikkeling krijgen deze ook gaan grijpen. Soms is de situatie zodanig schrijnend dat een hand van hulp een wereld van verschil kan maken. Dat hiervoor ook dankbaarheid wordt getoond in tegenstelling tot de bewering dat 'shegués' en/of ' enfants sorciers' door de Congolese samenleving vaak als hopeloze kinderen worden aanzien. Deze tentoonstelling wil ook aantonen dat er dringend meer geïnvesteerd moet worden in hulp voor deze kinderen omdat zij zeker niet gedoemd zijn tot een schelmenbestaan.   
 
De fotograaf en auteur Willemjan Vandenplas (28 jaar) is een jonge fotograaf met exact tien jaar ervaring in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Afrika. Hij is 10 jaar geleden met abstracte fotografie begonnen, om daarna de mens in een abstracte wereld te tonen. Sinds enkele jaren tracht hij de mens in zijn realiteit weer te geven; deze realiteit is vaak hard.

Dit werk is sociale fotografie in zijn zuiverste vorm met als doel om een contrastervaring te geven aan de toeschouwers om engagement te stimuleren. Engagement dat verder gaat dan de Noord-Zuidproblemen maar draait rond waarden zoals gelijke kansen tegen sociale uitsluiting en stigmatisering van bepaalde groepen in de samenleving. Dit verhaal zou perfect kunnen gaan over de Roma in Europa. De artiest wil ook de strijd aan gaan met dogmatisch denken waar zoveel mensen het slachtoffer van zijn, zonder te vergeten dat dogmatisch denken dat vaak haar oorsprong kent bij ongelijke kansen.

Episode 1 vond plaats in Kuumba, het Vlaams-Afrikaanse Huis in Elsene. Nu de artiest een tweede reis naar DR Congo heeft ondernomen is er dus Episode 2 in het ViaVia Travellers Café te Brussel. Episode 3 vindt plaats in het Afrikaans Cultureel Centrum in Antwerpen. Episode 4 zal plaats vinden in Lumbumbashi, Katanga, DR Congo in Halle de l'étoile. Onder de vorm van een interactieve tentoonstelling met geluid en beeld. Dit zal gebeuren in samenwerking met het collectief “Chacun son cinema” onderleiding van Idriss Gabel (Katanga Business, Zaak Chebayyah,…). Daarvoor zijn we nog volop opzoek naar subsidies, mensen die willen steunen kunnen dit door Willemjan Vandenplas te contacteren.  

Het werk wordt gebracht onder de vorm van een laagdrempelig 'community based' event om bruggen te bouwen tussen mensen die geïnteresseerd zijn in Congo. Er zal een gratis receptie verzorgd worden met een verassing van Afrikaanse bodem.

Meer info: willemjan.vandenplas@gmail.com
Donderdag, 6 november, 2014 – 19:00u

Afrikaans Cultureel Centrum, Van Schoonhovenstraat 35-37, 2060 Antwerpen

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.