28.10.14 Congolese gemeenschap reageert officieel op uitspraken N-VA-politicus Theo Francken
Congolese migranten zijn geen profiteurs van overheidssteun en nog minder dieven van het werk van Belgen. Het is moeilijk om wetenschappelijk hun kwalitatieve bijdrage aan de Belgische economie te bewijzen. Toch hebben ze altijd uitgebreid bijgedragen tot de ontwikkeling van België in bijna alle domeinen.
Een blik op het verleden onthult:
Dat de rijkdom van de voormalige kolonie steeds geëxploiteerd werd om het moederland te bouwen; Dat de deelname van Congolese soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) België toestond om een overwinning te behalen in de voormalige kolonies;
Dat Congo tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke inspanning leverde door zijn grondstoffenproductie (palmolie, kopen en uranium) te verhogen ten voordele van het moederland. Op die manier had België geen schulden na de oorlog en kon het een periode van economische relance ingaan.
Wat is de situatie vandaag? Congolezen in België vormen een meerwaarde in alle domeinen van het Belgisch maatschappelijk leven.
In de medische en zorgsector, zijn dokters, verplegers, zorgkundigen, onthaalmedewerkers, kuispersoneel, aanwezig om hun kwalitatieve savoir-faire te leveren ondanks oncomfortabele diensturen. Men vindt Congolezen ook in sectoren met zware en uitputtende taken die de gewone Belgen niet meer willen uitoefenen. Er zijn ook professoren en onderzoekers in de Vlaamse en Franstalige universiteiten. Er zijn eveneens parochiepastoors over het hele Belgische grondgebied.
Congolezen hebben bedrijven opgericht die bijdragen aan de economische groei van België. Congolezen dragen ook bij aan de ontwikkeling van Belgische bedrijven.
De artistieke en sportieve prestaties van Congolezen stonden toe om de Belgische vlag te hijsen. De expertise van Congolese verenigingen vergemakkelijkt het werk rond diversiteit, gelijke kansen en sociale cohesie.
Om de stigmatiserende uitlatingen van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), ten aanzien van een bepaalde groep van de Belgische samenleving te bestrijden, laten leden van de Congolese diaspora, uit alle professionele domeinen, hun stem horen tijdens een persconferentie op woensdag 29 november 2014 om 10u00 in het Internationaal Perscentrum (IPC), Wetstraat 155, 1040 Brussel.
Meer informatie:
Patoma : 0473/328354
Hélène Madinda : 0497/160871