02.04.15 Mensenrechtengroep VSV : « Evolutie in Nigeria is goed voorbeeld voor Congo »

De organisatie weet dat Goodluck Jonathan flinke kritiek kreeg voor zijn bestuur en voor zijn overmogen om de extremisten van Boko Haram uit te schakelen. “Toch helpt hij de democratie vooruit in Afrika door zo snel en elegant zijn nederlaag te erkennen”, luidt het. “In tal van Afrikaanse landen kwamen duizenden mensen om het leven bij geweld dat het gevolg was van slecht georganiseerde verkiezingen en van de wil van leiders om zich tot iedere prijs aan de macht vast te klampen en een machtswissel niet te accepteren.”

VSV herinnert aan de ‘chaotische verkiezingen’ die in november 2011 plaatsvonden in Congo. “Met daarna heel wat schendingen van de mensenrechten die tot op heden onbestraft blijven. Tientallen mensen werden gedood door kogels, honderden anderen werden zomaar aangehouden, opgesloten, ontvoerd en gemarteld. In Nigeria verliezen er bij verkiezingen in 2011 honderden doden en werden de rechten van de mens ook op grote schaal geschonden.”

Goodluck Jonathan bewijst door zijn houding dat er ook ‘een leven na het paleis’ is, zeggen de Congolese mensenrechtenactivisten. Hun persbericht geldt ongetwijfeld ook als signaal richting Joseph Kabila. Sommigen vrezen dat Kabila zich ook na 2016 aan de macht zal willen vastklampen.

Bron: persbericht VSV, 01.04.15

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.