23.04.15 Breng net als Lien zwangere Congolese vrouwen naar ziekenhuis met moto-ambulance (Memisa)

Moederdag is de dag waarop we in België onze mama in de bloemetjes zetten. Memisa roept op om dit jaar een solidair moederdagcadeau te kopen. In plaats van de klassieke bos bloemen of pralines, doe je een gift aan Memisa, goed voor 5 ritten met de moto-ambulance of voor een keizersnede. In je mailbox ontvang je een certificaat om aan je moeder te overhandigen. Daarop staat wat jouw steun concreet betekent voor de mama’s in Afrika. Je maakt dus niet alleen je eigen moeder, maar ook mama’s in Afrika gelukkig. Surf dus naar www.afrikado.be voor een origineel moederdagcadeau met een grote impact! Geef een mama in Afrika letterlijk het cadeau van haar leven!
Hoogzwangere vrouwen overleven de tocht naar het ziekenhuis vaak niet
Zoals Lien Van De Kelder in haar getuigenis aanhaalt, zijn verplaatsingen op het Congolese platteland een hele uitdaging. Transport is amper aanwezig en de wegen zijn vaak in zeer slechte staat. Hoogzwangere vrouwen moeten daarom soms tientallen kilometers stappen naar het ziekenhuis. Dit heeft vaak dramatische gevolgen voor moeder en kind. Soms bevallen vrouwen alleen langs de kant van de weg en overleven ze de tocht niet.
De moto-ambulance maakt het verschil
In Mosango installeerde Memisa daarom het eerste prototype van de moto-ambulance. Het is een motor, waar een metalen kar op wielen aan  gehangen werd. In de kar ligt een matras, waarop de zwangere vrouw of zieke ligt. De chauffeur is een ervaren motorrijder, die de moto-ambulance met veel behendigheid over de slechte wegen en door de brousse loodst. Via aan netwerk met fonietoestellen kan vanuit plaatselijke gezondheidscentra de ambulance worden opgeroepen  voor het transport van zwangere vrouwen of zieken naar het ziekenhuis.
Memisa is actief in 36 gezondheidszones of -districten verspreid over Congo en Burundi, en wil na Mosango ook in andere afgelegen gebieden inzetten op levensreddend transport. Zo kan de moeder- en kindersterfte drastisch worden teruggedrongen. Zet je dus mee in voor de moeders van Afrika en maak je eigen moeder blij met een origineel moederdagcadeau!
 
Bron: persbericht Memisa, 23.04.15
 
 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.