10.06.15 Onderzoeksjournalist Lucas Destrijcker zoekt "Jonge Afrikaanse Stemmen" met een mening

Destrijcker is van plan om in een serie reportages een generatieportret van jonge, beloftevolle Afrikanen te schetsen. Hierbij wil hij op zoek gaan naar kritische stemmen met een uitgesproken visie rond (ontwikkelings-)samenwerking, conflict, nationalisme, democratie, etniciteit, duurzaamheid, globalisering, dekolonisatie, imperialisme … Dit gekoppeld aan lokale socio-economische en politieke uitdagingen.

De jonge antropoloog is van mening dat de toekomst van Afrika in het Westen te vaak wordt benaderd vanuit een Westers perspectief, terwijl waardevolle (hoogopgeleide) Afrikaanse stemmen meestal buiten beschouwing blijven in de media. Nochtans zijn er heel wat inspirerende activisten, beloftevolle jonge critici of unieke ideologische strekkingen die een bijzonder waardevolle – en soms heel verschillende – visie geven over de toekomst van het continent.

Met dit project wil Destrijcker vooral de onmiddellijke meerwaarde van Afrikaanse stemmen aantonen en de manier hoe we in het Westen de Afrikaanse problematiek en toekomst benaderen, beïnvloeden en in vraag stellen.

Destrijcker wil verschillende jonge stemmen portretteren, gekoppeld aan een reflectie van zelf gekozen, uiteenlopende thema's waarin deze personen gespecialiseerd zijn.

Om dit project te realiseren zoekt hij dus jonge (ca.20j-35j) Afrikaanse onderzoekers, ondernemers, academici, repats, journalisten,activisten, filantropen, schrijvers, filosofen, artiesten … die er eenkrachtige mening op nahouden en een zekere rol van betekenis spelen in hun land of de regio.

Destrijcker vond ondertussen al enkele interessante contactpersonen uit Oost-Congo, en is nu nog vooral op zoek naar nieuwe potentiële “Jonge Stemmen” uit Oeganda, Rwanda en Burundi.

Zie je jezelf als een “Jonge Afrikaanse Stem”, of ken je iemand die hiervoor in aanmerking kan komen? Neem dan zeker contact op met Lucas Destrijcker via het volgende e-mailadres:

lucas.destrijcker@gmail.com 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.