21.01.16 Human Rights Watch : « Nieuwe bloedige repressie vermijden in Congo »

Een jaar geleden waren er vreedzame manifestaties, maar de situatie sloeg om toen leger en politie hardhandig optraden. Volgens HRW werden minstens 43 personen gedood en vielen er tientallen gewonden. Vijf personen ‘verdwenen’. Sommige lijken werden haastig begraven door leger en politie.

HRW is bang voor een herhaling van de feiten als de autoriteiten op dezelfde manier reageren op toekomstige betogingen. De voorbereidingen van de nieuwe presidentsverkiezingen liggen min of meer stil, en Kabila heeft nog altijd niet officieel gezegd dat hij niet opnieuw kandidaat zal zijn. Meer en meer stemmen gaan op om respect voor de Grondwet en geloofwaardige verkiezingen te vragen.

Eerder deze week verhinderde de politie weer vreedzame bijeenkomsten in Kinshasa. Die waren bedoeld om de slachtoffers van een jaar geleden te herdenken. In de komende weken zouden er nog meer manifestaties moeten plaatsvinden. HRW wil daarom dat de regering ervoor zorgt dat burgers vreedzaam kunnen hun mening kunnen uiten zonder te worden aangehouden of gedood.

De verantwoordelijken voor eerder brutaal optreden moeten volgens de mensenrechtenorganisatie worden aangehouden en berecht. Verder mogen de autoriteiten niet langer jongeren ronselen voor ‘jongerenliga’s’ die worden ingezet tegen vreedzame acties.

Nog steeds volgens HRW hebben de internationale partners van Congo en de VN-vredesmacht (Monusco) in dit verband een ‘cruciale rol’ te spelen. De EU, de VS en de Verenigde Naties kunnen sancties afkondigen tegen personen die een grote verantwoordelijkheid hebben in de onderdrukking van vreedzame acties, luidt het.

© CongoForum, 21.01.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.