09.03.16 Afrika-filmfestival: ook aandacht voor Congofilms en Congolese cultuur (11-26 maart)

Van 11 tot 26 maart 2016 loopt de 21ste editie van het Afrika Filmfestival in Leuven, maar tegelijkertijd ook op 19 andere plaatsen in ons land.  Niet elke locatie biedt het zelfde programma aan: wie een volledig overzicht wil hebben per locatie vindt dit op www.afrikafilmfestival.be
 
Het festival heeft niet alleen de ambitie om de betere Afrikaanse film aan te bieden, maar heeft ook andere activiteiten op de affiche staan. De focus gaat dit jaar naar Ethiopië (met de openingsfilm Lamb, en nog vier andere films), maar er is duidelijk ook aandacht voor  Congo. De webtekst omschrijft de situatie van de filmsector in Congo trouwens vrij positief met de hoopvolle omschrijving ‘een nieuwe generatie filmmakers’. Sinds 2010 is het audiovisueel landschap in Congo, volgens de festivalbrochurel, immers  op verrassende wijze in beweging. ‘Het zijn daarbij de Congolezen zelf die het heft in handen hebben genomen. Een nieuwe generatie goed opgeleide Congolezen zijn aan de slag gegaan tegen alle doemdenkers in. Drie ervan spelen hier een belangrijke rol: Djo Munga, Monique Phoba en Jean-Michel Kibushi.
 
Regisseur Djo Munga, opgeleid in België, organiseerde in Congo een opleidingscentrum voor jonge talentrijke filmmakers. De films van de eerste vier opgeleide cineasten, waaronder Dieudo Hamadi stelde hij in 2010 op het filmfestival van Berlijn voor onder de titel CONGO IN FOUR ACTS. Zelf kwam hij dan een jaar later met VIVA RIVA, na 25 jaar de eerste speelfilm gedraaid door een Congolees in Congo, naar dat festival. Hij zorgde ervoor dat een nieuwe generatie waaronder Dieudo Hamadi (EXAMEN D’ETAT) actief werd.
 
Monique Phoba keert regelmatig terug naar Kinshasa waar ze aan diverse jongeren een professionele opleiding geeft en voor hen ook als producent actief is. Eén van deze jong opgeleiden is Clarisse Muvuba die op het festival aanwezig is met MARATHON waarin de corruptie wordt aangeklaagd. Jean-Michel Kibushi zorgde ervoor dat een vijftigtal jonge Congolezen (ook Rwandezen en Burundezen) in Kinshasa een opleiding van vier jaar (2009-2013) in de animatiefilm konden doorlopen, met al een tiental kortfilms als resultaat. Aan deze jongeren is een deel van de tentoonstelling ANIMATIEFILM IN CENTRAAL AFRIKA in de Leuvense Universiteitsbibliotheek gewijd.
 
Bovendien gebeurt er buiten Kinshasa heel wat. Zo is de audiovisuele kunstenaar Sammy Baloji en de foto- en filmbiennale in Lubumbashi Picha een stimulans voor tal van jonge talenten zoals Carolle Maloba wa Maloba die zich op korte tijd als een productieve cineaste heeft ontpopt. In Goma is er het SALA KIVU INTERNATIONAL FILM FESTIVAL SKIFF met Petna Ndaliko als bezieler. Hier is er eveneens een nieuwe generatie actief waaronder Jacques Muhindo (Faraja). In Bukavu werkt Sylvain Mitima aan documentaires over de Kivu, maar dat zal voor volgend jaar zijn.
 
Tenslotte zijn er tal van Congolezen die ondanks de moeilijkheden door blijven werken aan een oeuvre, zoals Georges Kabongo van Antenne A. Deze nieuwe generaties zorgen ervoor dat op een nieuwe en frisse wijze naar Congo kan gekeken worden.’
 
Ook andere activiteiten
 
 Van 9 maart tot 30 april 2016 vindt in de Centrale bibliotheek van de KUL (Ladeuzeplein te Mechelen) een tentoonstelling plaats van schilder David Katshiunga, een kunstenaar met Congolese roots. Op 12 maart is er een optreden in De Centrale (Gent) van KARAVAN AFRO ACAPELLA PROJECT, een achtkoppige Brussels-Congolese groep die nummers van hun ‘albino-neef’ Arno Hintjes naar hun hand gezet hebben.  Op 25 maart is er in Maasmechelen is er een voorstelling Coup Fatal: KVS & Les Ballets C de la B. Een totaalervaring die ‘Afrika ademt’, met 13 muzikanten uit Kinshasa.
 
Meer info op http://afrikafilmfestival.be/#!/nl/festival/expo-concerts

(dad)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.