19.05.16 Middenveld op bezoek bij Reynders: vrees voor nieuw geweld in Congo (Pax Christi en BD)

“27 organisaties, 4 politieke partijen en 3.700 burgers die onze petitie onder-tekenden vragen dat de federale regering inzet op de ontwapening van rebellen in Congo, zeker nu de electorale spanningen in het land toenemen”, zegt Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen.
Minister Reynders sprak zijn steun uit voor onze oproep. Hij beloofde zijn engagement in Congo verder te zetten. Hierbij wil hij onder andere inzetten op programma's die aandacht hebben voor de re-integratie van gewezen rebellen. Ook zal hij blijven aandringen bij de Congolese machtshebbers werk te maken van een nieuwe verkiezingskalender en een democratische machtswissel.
Na 20 jaar gewapende conflicten, meer dan 5 miljoenen doden en 2,5 miljoen (interne) vluchtelingen blijven zowat 70 Congolese en buitenlandse rebellengroepen actief in Oost-Congo. De Congolese overheid en de vredesmissie van de VN slagen er niet in om de burgers te beschermen tegen de dagelijkse terreur van de rebellen.  

Toename van politiek en militair geweld
 
De laatste maanden neemt het politiek en militair geweld in Congo nog toe. Dat heeft te maken met de op til zijnde presidentsverkiezingen. Volgens de grondwet mag president Joseph Kabila geen nieuwe ambtstermijn meer opnemen, maar de kans is groot dat hij aanblijft door de verkiezingen uit te stellen. Dat kan tot protest leiden.
 
Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen vroegen aan de minister om een beleid te voeren dat eerlijke en veilige verkiezingen in Congo ondersteunt. Bij de vorige verkiezingen namen rebellen de wapens weer op.
“Een nieuwe escalatie van geweld kan vermeden worden door te investeren in programma’s voor de ontwapening van rebellen en hun re-integratie in de samenleving”, zegt Lieve Herijgers van Broederlijk Delen. 
Sluitstuk campagne
De overhandiging van de petitie is het sluitstuk van de campagne “Kies voor Vrede! Ontwapen Oost-Congo” die op 21 september 2015, de Internationale Dag van de Vrede, startte. Zangeres Leki, 27 organisaties en 4 politieke partijen zetten mee hun schouders onder de campagne.
Meer informatie
Bron: persbericht Pax Christi Vlaanderen & Broederlijk Delen, 19.05.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.