01.09.16 Bewogen septembermaand in Congo: status quo of verandering? (Vredesweek)

In die context lanceren Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen op 21 september 2016 de Vredesweek: ‘Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem.’ 22 organisaties en 4 politieke partijen steunen het initiatief.
Dialoog en protest
Vanaf 1 september 2016 bespreken 200 vertegenwoordigers van meerderheid, oppositie en middenveld in de Congolese hoofdstad Kinshasa twee weken lang de organisatie van verkiezingen. De Afrikaanse Unie stelde met de steun van de Verenigde Naties en de Europese Unie een bemiddelaar aan. Volgens de grondwet moeten de Congolezen op 19 september 2016 een opvolger voor president Kabila kiezen. De kiescommissie verklaarde echter dat de verkiezingen dit jaar niet kunnen doorgaan omdat de registratie van de kiezers vertraging opliep.
“Het uitstel van de verkiezingen is een strategie om Kabila in het zadel te houden. Door de grondwet naast zich neer te leggen vergroot het regime de woede bij het volk.”, zegt beleidsmedewerker Nadia Nsayi. 
Belangrijke opposanten zoals Moïse Katumbi, ex-gouverneur van Katanga, en Etienne Tshisekedi, belangrijkste uitdager van Kabila bij de vorige verkiezingen, boycotten de bespreking. Zij verzetten zich tegen een nieuw mandaat voor de zittend president. Maar ook een aantal deelnemers aan de dialoog willen dat Kabila aftreedt aan het einde van zijn tweede en volgens de grondwet laatste mandaat, dus op 19 december 2016.
Een groot deel van de oppositie kondigt opnieuw protestacties aan vanaf september 2016. Verschillende burgerbewegingen van jongeren mobiliseren sterk tegen een verlenging van Kabila’s presidentschap.
Vredesweekcampagne 'Congolezen strijden voor verandering'
Van 21 september, Internationale Dag van de Vrede, tot 2 oktober, Internationale Dag van de Geweldloosheid, zetten Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen Congo in de kijker. Met de Vredesweekcampagne ‘Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem’ roepen 22 organisaties en 4 politieke partijen op tot solidariteit met het geweldloos engagement van moedige jongeren in Congo.
“Congolese jongeren staan op om zonder geweld hun grondwet te verdedigen. Zij ijveren voor democratische verkiezingen en een vreedzame machtswissel. De Vredesweek steunt hun strijd tegen een status quo, en voor verandering”, zegt campagnecoördinator Olivier Forges.  
Tijdens de Vredesweek toert de jonge activiste Micheline Mwendike door Vlaanderen en Brussel. Zij komt zelf uit Oost-Congo en is één van de drijvende krachten bij de burgerbeweging Lucha (Lutte pour le Changement), intussen één van de actiefste jonge burgerbewegingen in Congo.
Bron: Vlaamse Vredesweek, 01.09.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.