20.09.16 Congolese jongeren willen Kabila weg (Vlaamse Vredesweek)

Op 21 september 2016, Internationale Dag van de Vrede, lanceren Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen de Vredesweekcampagne ‘Congolezen strijden voor verandering. Versterk hun stem’. Tot 2 oktober, Internationale Dag van de Geweldloosheid, roepen ze met de steun van 22 organisaties en 4 politieke partijen op tot solidariteit met de bevolking in Congo.
 
Geen verkiezingen
 
Volgens de Congolese Grondwet moesten gisteren, 19 september 2016, verkiezingen plaatsvinden. President Joseph Kabila stelt de verkiezingen echter uit om aan de macht blijven. Veel burgers vinden dat onaanvaardbaar, zoals gisteren nog bleek uit de protesten in diverse Congolese steden. Ze willen dat hij aftreedt op 19 december 2016 wanneer zijn mandaat afloopt.
“Ik ben ervan overtuigd dat verandering in Congo mogelijk is. Op voorwaarde dat jongeren geweldloos opkomen voor hun rechten”, zegt Micheline Mwendike, 31 jaar en afkomstig uit Goma in Oost-Congo.
Zij is één van de drijvende krachten achter Lucha (Lutte pour le Changement). Die burgerbeweging strijdt sinds 2012 voor meer inspraak en veiligheid. Lucha zet zich ook in voor betaalbaar onderwijs, de toegang tot drinkbaar water en de aanleg van goede wegen. Hun strijd focust nu vooral op eerlijke verkiezingen.
Stem van jongeren
 
Meer dan 60 % van de ca. 70 miljoen Congolezen is jonger dan 30. De dagelijkse realiteit van die jongeren bestaat vaak uit armoede, corruptie en geweld. Toch dromen velen van een betere toekomst. Moedige jongeren bundelen hun krachten en laten hun stem horen. Ze voeren actie op straat en op sociale media. Ondanks de repressie van de overheid kiezen ze voor een geweldloos engagement.
 
Angelani, een activiste uit Goma, is stellig: “We moeten nu risico’s nemen zodat toekomstige generaties in vrede kunnen leven”. Zij belichaamt het engagement, de angst maar ook de vastberadenheid van Congolese jongeren.
 
Tijdens de Vredesweek laten we de stem van deze jongeren uit Congo klinken. Onze gaste Micheline Mwendike getuigt in Vlaanderen en Brussel over haar engagement voor verandering in haar land.
Bron: persbericht Vlaamse Vredesweek, 20.09.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.