21.12.16 Goma: politie neemt 20 aanhangers van beweging Lucha mee

De aanhangers van Lucha waren vreedzaam aan het manifesteren toen ze werden opgepakt en meegenomen. Lucha spreekt van een ernstige aantasting van de vrijheid om te betogen en wijst erop dat de actievoerders geen enkele wet hebben overtreden.

"Wij eisen dat onze militanten onvoorwaardelijk worden vrijgelaten", zegt de beweging.

Nog steeds volgens Lucha hebben Congolezen het recht om te protesteren wanneer één of meer personen de macht grijpen met geweld of de macht uitoefenen in strijd met de bepalingen van de Grondwet.

"Leger en politie blijven betogers onderdrukken maar ze moeten weten dat ze eigenlijk neutraal moeten zijn", stelt Lucha. "Als jullie schieten, schieten jullie op jullie broers en zusters, vaders en moeders, die ook voor jullie rechten opkomen. Jullie worden niet correct behandeld door het regime dat jullie proberen te beschermen. Het gaat hier gewoon om mensen die graag zaakjes doen en die hun business willen vrijwaren. Weet dat jullie niet boven de wet staan en dat de geschiedenis over jullie zal oordelen. In dit geval is de geschiedenis nu, vandaag. Maak dus de keuze van de rede."

Lucha merkt op dat de strijdkrachten land en volk moeten dienen, dat ze zich a-politiek moeten gedragen en dat ze onderworpen zijn aan de burgerlijke overheid. "Jullie moeten de natie dienen, en geen groep mensen die zaakjes willen drijven."

Welke militanten van Lucha werden opgepakt en meegenomen?

1. Oswald kulimushi
2. André batundi
3. Rodrigue kyamwami
4. Alvin bendera
5. Gloire mwanzavalere
6. Amitié muhindo
7. William bahati
8. Pascal muhindo
9. Hercule biringetse
10. Paulin mahamba
11. Patrick djuma
12. Shimi bahati
13. Mubalama kitungu
14. Rebecca kabuo
15. Parfait muhani
16. Luc nkulula
17. Juvin kombi
18. Claudia chuma
19. Espoir Muyisa
20. Antipas Mumbere

Bron: Lucha, 21.12.16

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.