20.01.17 "Inlichtingendiensten ontvoeren Congolezen alsof het niets is" (ASADHO)

Fabrice Muteba Kikula werd op 5 januari aangehouden en vastgezet toen op zijn computer beelden werden gevonden die beledigend zouden zijn voor president Kabila. Hij kreeg de vraag om 500 dollar te betalen. Gebeurde dat niet, dan zou hij mogelijk worden overgebracht naar de DEMIAP. Muteba Kikula werd uiteindelijk vrijgelaten, maar moest de dag nadien opnieuw naar de politie komen. Zijn computer bleef bij de politie.

Op 6 januari ging Muteba Kikula opnieuw naar de politie, zoals hem was opgedragen. Hij ging er naartoe in het gezelschap van Nzakila Kidima en een derde persoon, ene Jean Roger. De drie worden allemaal aangehouden, en overgebracht naar het cachot van de DEMIAP in Kintambo. Daar zitten ze nog altijd vast, in strijd met de wet. Ze mogen geen familieleden of advocaten zien.

Op 10 januari kreeg de coördinatrice van Si Jeunesse Savait een uitnodiging om naar de ANR in Bandal te komen, met de officiële documenten van de organisatie. De vrouw gaat op 11 januari naar de ANR en krijgt daar de vraag om 100 dollar te betalen voor de 'registratie van de organisatie'. Het geld wordt niet betaald, en op 13 januari trekken twee medewerkers naar Si Jeunesse Savait om de organisatie te sluiten.

Sinds 19 september 2016 worden allerlei personen ontvoerd en vastgehouden door inlichtingendiensten als ANR en DEMIAP. Het gaat steeds om mensen die beelden van president Kabila op hun gsm of laptop hebben staan. Dit optreden van de inlichtingendiensten is een schending van de basisrechten van de burgers, zegt advocaat Jean Claude Katende, voorzitter van ASADHO.

Bron: persbericht ASADHO, 20.01.17

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.