24.01.17 Didier Reynders herhaalt belang van Oudejaarsakkoord in DR Congo (BuZa)

De minister steunt de oproep van de CENCO tot verantwoordelijkheid en compromisbereidheid om deze regelingen voor het einde van deze maand af te werken, zoals in het akkoord is bepaald. Dat moet leiden tot de snelle vorming van een regering, van een nationaal comité om de uitvoering van het akkoord op te volgen en tot de start van een verkiezingsproces dat in 2017 moet zijn voltooid.
 
Didier Reynders vraagt dat het Oudejaarsakkoord wordt nageleefd, ook de maatregelen die tot een minder gespannen situatie moeten leiden. België is vooral bezorgd omdat er onvoldoende vooruitgang is op het vlak van vrijlating van gewetensgevangenen en in de opheffing van de beperkingen voor de media en het verenigingsleven. De rechtszaken tegen verscheidene politici, de blijvende gevangenschap van leden van burgerbewegingen en de recente uitwijzing van de vertegenwoordigster van Human Rights Watch tonen aan dat er op dat vlak te weinig vooruitgang wordt geboekt.
 
België blijft de situatie op de voet volgen. Op verzoek van de CENCO om het proces internationaal te steunen, blijft België voor een sterk engagement van de internationale gemeenschap ijveren.

Bron: persbericht Didier Reynders, 23.01.17

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.