19.02.17 Wreedheden in de Kasaï: waarheidscommissie geëist! (Thierry Michel)

Beelden over de wreedheden tegen burgers:
https://youtu.be/Zl8ppD4kWZw

In het licht van dit nieuwe bloedbad onder burgers in de Kasaï, aangericht door het Congolese leger, en naar aanleiding van de internationale verontwaardiging hierover moeten we dit eisen:

– de minister van Defensie moet ontslag nemen
– er moet een internationale onderzoekscommissie komen
– er moet een commissie voor waarheid en gerechtigheid komen onder leiding van een persoon die over een onberispelijke moraliteit beschikt en die onafhankelijk is van iedere politieke partij

Thierry Michel vindt dat de internationaal bekende arts Denis Mukwege uit de Kivu zo'n commissie voor waarheid en gerechtigheid zou kunnen leiden.

Volgens de documentairemaker zou de commissie een reeks misdrijven moeten onderzoeken die zijn gepleegd sinds 2003. Feiten die in veel gevallen zelfs onbestraft bleven. "De commissie moet volledig onafhankelijk zijn, en dat kan alleen worden gewaarborgd door de internationale gemeenschap."

Michel verwijst naar het Mapping-rapport van de Verenigde Naties en stelt dat een belangrijk hulpmiddel kan zijn voor de gevraagde commissie. In dat rapport staat al veel informatie over gewelddadige incidenten tussen maart 1993 en juni 2003.

Bron: Thierry Michel, 19.02.17

www.rfi.fr/afrique/20170218-rdc-video-montre-presumes-fardc-perpetrer-massacre-kasai-kamuina-nsapu?ns_campaign=reseaux_sociaux&ns_source=FB&ns_mchannel=social&ns_linkname=editorial&aef_campaign_ref=partage_user&aef_campaign_date=2017-02-18

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.