24.02.17 Amnesty: moorden in Beni moeten stoppen! (petitie)

Beni ligt in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo (DRC). Sinds 2014 wordt de regio geteisterd door bot geweld.

De jongste twee jaar werden er minstens 700 burgers vermoord met machetes of vuurwapens, of levend verbrand. Vele anderen werden verminkt. Nochtans is het Congolese leger en MONUSCO, de missie van de Verenigde Naties in de DRC aanwezig in de regio.

Beni bloedt, maar de wereld kijkt weg.

De Congolese autoriteiten en MONUSCO wijzen een Oegandese gewapende groepering, de 'Allied Democratic Forces' (ADF), aan als verantwoordelijke voor het geweld. Verschillende rapporten, ondermeer van een groep experten van de Verenigde Naties, tonen echter een meer complexe situatie.

Ook soldaten van het Congolese leger en andere gewapende groeperingen zouden betrokken zijn bij de moorden. Maar de regering en de VN hebben tot nu toe weinig ondernomen om de aanvallen te onderzoeken.

De moorden in Beni moeten nu stoppen. Kom in actie.

Joseph Kabila, president van de DRC, en António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, moeten al het mogelijke doen om de burgers van Beni te beschermen.

Wegkijken is niet langer een optie.

Teken de petitie hier: https://goo.gl/XikRpc

Reageer scherp en teken nu.

PS: Zaterdag 25 februari om 20u05 brengt het reportagemagazine Vranckx op Canvas de reportage Beni Files van Elien Spillebeen. Een aanrader.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.