14.03.17 Congo staat voor dramatisch keerpunt (KerkNet)

De Bisschoppenconferentie van DR Congop (CENCO) heeft na afloop van haar voorjaarsoverleg ervoor gewaarschuwd dat het politieke geweld het land desintegreert en in chaos dreigt te storten. De kerkleiders geven zowel de regering als de oppositie de schuld voor het geweld. De bijeenkomst van de kerkleiders vond plaats op een moment waarop Kerken en kerkelijke instellingen steeds vaker zelf doelwit worden van geweld.

De katholieke Kerk wil bemiddelen en zal het algemene welzijn blijven verdedigen, ondanks het groeiende aantal gewelddadige en dodelijke aanvallen tegen kerkelijke eigendommen en personeel omdat de katholieke Kerk bemiddelde voor het akkoord.

Wij willen trouw blijven aan onze profetische rol voor de verdediging van de Congolese bevolking.

De afgelopen maanden hebben duizenden mensen het leven verloren, onder wie vele minderjarigen. De afspraken van het Nieuwjaarsakkoord van 31 december 2016 dat de weg moet vrijmaken voor de presidentsverkiezingen van dit jaar worden niet nageleefd. Wij veroordelen de pogingen om het akkoord te dwarsbomen en vragen de snelle en volledige uitvoering daarvan. Wij roepen de president, de oppositie en het middelveld op tot een open dialoog, op basis van goede wil en wederzijds vertrouwen en gehoor gevend aan de roep van het Congolese volk, dat de uitvoering vraagt van het akkoord.

Bron: KerkNet, 11.03.17

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.