19.04.17 België investeert in uitroeiing slaapziekte (BZ)
Minister De Croo kondigde in Genève aan dat België de komende negen jaar 25,3 miljoen euro (27 miljoen dollar) zal investeren om de slaapziekte een halt toe te roepen. Bovendien engageert de Bill & Melinda Gates Foundation zich om de Belgische bijdrage te verdubbelen. België werd tijdens de Second Global Partners Meeting on Neglected Tropical Diseases in Genève ook formeel lid van de internationale coalitie die de tien verwaarloosde tropische ziektes wil controleren, terugdringen en uitroeien.
Absolute wereldtop
De aankondiging van minister De Croo komt bovenop zijn recente beslissing om 11,2 miljoen euro (12 miljoen dollar) te investeren in een vijfjarig programma voor de innovatieve bestrijding van slaapziekte aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (België). Het instituut hoort bij de absolute wereldtop op vlak van opleiding en onderzoek rond tropische geneeskunde.
"We staan op een keerpunt. We kunnen slaapziekte uit de wereld helpen. België heeft een bewezen staat van dienst en gooit zijn wereldvermaarde wetenschappelijke expertise in de strijd. Dankzij het gecombineerde engagement van sterke partners uit zowel de publieke als private sector, ben ik ervan overtuigd dat we zullen slagen in ons opzet. Laten we samen voor eens en voor altijd een punt zetten achter de slaapziekte," aldus vicepremier en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.
Bill Gates, co-chair van de Bill & Melinda Gates Foundation: "De aanhoudende inspanningen van België om slaapziekte in de Democratische Republiek Congo een halt toe te roepen zijn een toonbeeld van de vooruitgang die we hebben geboekt in de bestrijding van verwaarloosde tropische ziektes. We kijken uit naar het vervolg van onze samenwerking met België en andere partners in onze gemeenschappelijke strijd tegen deze ziektes die zoveel pijn en leed veroorzaken bij grote delen van de armste bevolking ter wereld."
Meer dan 50 miljoen mensen in gevaar
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn mogelijk 20.000 mensen besmet met slaapziekte. Zonder behandeling is het sterftecijfer nagenoeg 100%. Het risico bestaat dat meer dan 50 miljoen mensen de ziekte oplopen. Op dit moment komt slaapziekte voor in 24 landen. Afgelopen jaar werden in 13 van de 24 landen nieuwe gevallen gemeld, wat neerkomt op 3000 nieuwe besmettingen. De Democratische Republiek Congo is het zwaarst getroffen land. Zon 85% van de nieuwe besmettingen werden in Congo opgetekend.
Slaapziekte of menselijke Afrikaanse trypanosomiasis wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door de tseetseevlieg. In het eerste ziektestadium krijgt de patiënt koorts en voelt hij zich steeds zwakker. In het tweede stadium worden de hersenen aangetast. Dat leidt tot veranderingen in slaappatronen en slapeloosheid, waarop een onomkeerbare coma volgt – vandaar de naam "slaapziekte".
Vereenvoudigde en veiligere diagnose en behandeling
De expertise van België in de strijd tegen slaapziekte kan op wereldwijde erkenning rekenen. Slaapziekte was vrijwel uitgeroeid toen Congo in het begin van de jaren zestig onafhankelijk werd. Na een periode van chaos en instabiliteit brak de ziekte echter opnieuw los. Vervolgens werd slaapziekte in de jaren tachtig na een tweede poging weer teruggedrongen. Maar een nieuwe periode van chaos en instabiliteit deed die vooruitgang opnieuw teniet.
"Voor de derde keer op rij staan we op een zucht van een wereld zonder slaapziekte. Maar deze keer staat het geluk aan onze kant. Dankzij innovatief onderzoek zijn diagnose, behandeling en preventie van de ziekte eenvoudiger en veiliger geworden. Sneltesten vervangen eerdere ingewikkelde manieren van diagnose, en orale behandelingen met tabletten komen in de plaats van toxische injecties en infusies. Daarnaast maken digitale hulpmiddelen en satellietkaarten voor getroffen regio's het makkelijker om besmettingen te melden en op te volgen. Bovendien worden steeds vaker eenvoudige en goedkope vliegenvallen voor vectorcontrole ingezet om de populatie van tseetseevliegen te verminderen. Op die manier neemt het contact tussen de tseetseevlieg en de mens sterk af wat noodzakelijk is voor het overdragen van de parasiet. Deze innovaties zetten de ambitie van België om voorop te lopen in de strijd tegen slaapziekte kracht bij,” concludeerde minister De Croo.
Engagement rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen
De maatregelen om slaapziekte een halt toe te roepen maken deel uit van Belgiës engagement rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Verwaarloosde tropische ziektes zoals slaapziekte treffen vooral de armste bevolkingsgroepen in de wereld. De consequente bestrijding van dergelijke ziektes heeft een rechtstreekse, positieve impact op het leven van velen.