05.05.17 Amnesty houdt in Brussel rouwstout voor slachtoffers moordpartijen in Beni

Op zondag 7 mei organiseert Amnesty International, samen met 11.11.11 en de Congolese diaspora, een symbolische rouwstoet in het centrum van Brussel om aandacht te vragen voor het brutale geweld tegen burgers in en rond de Congolese stad Beni. De stoet trekt van De Meeûssquare naar de Congolese ambassade waar 19.000 handtekeningen afgeleverd worden die in België verzameld werden.

Sinds 2014 wordt de regio rond Beni, Oost-Congo, geteisterd door gruwelijke en willekeurige aanvallen op burgers. Al meer dan 700 mensen kwamen om bij de slachtpartijen. De aanvallers steken woningen in brand, moorden en verkrachten. Sommige burgers werden levend verbrand of met machetes afgeslacht. Velen beschuldigen de Oegandese rebellengroep ADF, maar er zijn ook getuigenissen over betrokkenheid van andere gewapende groepen en Congolese soldaten.

Eind februari lanceerde Amnesty International in België een petitie met een oproep aan het Congolese leger en de VN-missie om de burgers van Beni beter te beschermen. De moordaanvallen moeten ook  onafhankelijk en onpartijdig onderzocht worden, de verantwoordelijken moeten voor het gerecht komen en de straffeloosheid moet stoppen.

18.987 mensen tekenden de petitie. De handtekeningen worden op zondag 7 mei bij het einde van de rouwstoet in de bus gedropt van de Congolese ambassade in Brussel. Amnesty International blijft de situatie in Beni en de rest van Congo nauwgezet opvolgen. De organisatie vraagt aan de Belgische autoriteiten om het geweld in de regio en de bescherming van burgers hoog op de agenda te zetten van de internationale gemeenschap.

PRAKTISCH
– Wat? Actie met doodkisten.
– Wanneer? Zondag 7 mei 2017.
– Timing en locaties: Start om 12u00 op De Meeûssquare met korte toespraken en optredens van een percussiegroep. Om 12u15 vertrek rouwstoet richting ambassade om de handtekeningen te bezorgen (Maria van Boergondiëstraat 30, Brussel). Einde actie voorzien om 13u00.
– Meer info over de situatie in Beni en de petitie vindt u op https://www.amnesty-international.be/beni

Bron: persbericht Amnesty International, 05.05.17

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.