15.09.17 Een ziekenhuis zonder elektriciteit. Wat nu? (Memisa)

“2/3 van de ziekenhuizen in Sub-Sahara Afrika heeft helemaal geen elektriciteit."
“Bevallingen en noodoperaties gebeuren vaak met een zaklamp.”

In 2/3 van de ziekenhuizen in Sub-Sahara Afrika is helemaal geen elektriciteit. Bevallingen en noodoperaties gebeuren er vaak met een zaklamp. AZ Sint-Lucas is zich zeer bewust van deze problematiek en engageert zich daarom al jarenlang om de toegang tot gezondheidszorg in het ziekenhuis van Mosango in de DR Congo te verbeteren. Zo investeerde ze onder andere in het installeren van zonnepanelen om hun partnerziekenhuis te voorzien van elektriciteit.
AZ Sint-Lucas maakt deel uit van het netwerk 'Ziekenhuis voor Ziekenhuis', een initiatief van Memisa, in samenwerking met Artsen Zonder Vakantie, waarin Belgische ziekenhuizen een partnerschap aangaan met een gezondheidszone in Afrika.

Rik Vereecken, vrijwilliger voor Memisa en Artsen Zonder Vakantie getuigt hierover:

“Een ziekenhuis zonder elektriciteit noch water kunnen wij ons met moeite voorstellen. Toch is dit in vele ziekenhuizen in de DR Congo dagelijkse praktijk.  Vorige week was ik nog in Mubumbano, Zuid-Kivu. Zoals in vele ziekenhuizen in Congo wordt ook daar de brandstofkost voor de generator doorgerekend aan de patiënt. Zo ontmoette ik Marie, een jong meisje die behandeld werd met een zuurstofconcentrator. De brandstofkost liep voor de familie zo hoog op dat men deze behandeling moest afbreken. Schrijnende taferelen. Dergelijke gebeurtenissen kan een mens niet ongevoelig laten. Het is onze plicht om deze ongelijkheid de wereld uit te helpen en daar werken wij graag aan mee.”

Meer informatie vind u op www.memisa.be en www.azv.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.