13.12.17 Walter Zinzen en Kris Smet vragen steun voor Action d'Espoir in Zuid-Kivu
"Wij werken al 10 jaar samen met Action dEspoir (ADE), een kleine Congolese NGO, gevestigd in Bukavu en actief in Zuid-Kivu. Het gebied wordt al jaren geteisterd door gewapende bendes die de bevolking terroriseren, plunderen , moorden en vrouwen en meisjes, maar ook jongens en mannen verkrachten.
ADE levert een bijdrage aan het herstel van slachtoffers van seksueel geweld in deze regio. Hierbij wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen kracht van de mensen om in te staan voor hun eigen ontwikkeling. Zwaar getraumatiseerde vrouwen met ernstige medische klachten ten gevolge van seksueel geweld worden naar ziekenhuizen gebracht om geopereerd te worden.
.Daarnaast is er ook een dialoog met de leiders van de dorpsgemeenschappen zoals traditionele chefs, catechisten, onderwijzers en vertegenwoordigers van de jongeren. Bedoeling van deze dialoog is slachtoffers van seksueel geweld, die als een gevolg hiervan vaak verstoten worden door hun familie, opnieuw te integreren in de dorpsgemeenschap. Naast alfabetisering krijgen de vrouwen hulp om zelf inkomsten te verwerven door landbouw en kleinveeteelt, het maken van artisanale zeep enz.
Kortom, ADE doet echt schitterend werk in Zuid Kivu, dat konden we met eigen ogen vaststellen.
Maar de toekomst zag er bij ons laatste bezoek in het voorjaar erg somber uit. De buitenlandse sponsoren , die de organisatie jarenlang financieel hebben ondersteund, trokken zich één voor één terug. Dat was een wake-up call . Afhankelijkheid van buitenlandse steun is geen garantie voor duurzame ontwikkeling. Action dEspoir besefte dat ze zelf voor hun financiële middelen moest zorgen. Zo ontstond het idee om een kippenboerderij te beginnen. Uitgangspunt was dat de bevolking in Bukavu weliswaar veel kippen en eieren consumeerde maar dat die allemaal uit het buitenland kwamen en de kwaliteit ervan minderwaardig was. Wat we zelf doen, doen we beter was de gedachte.
Onder de begeleiding van twee bevriende zakenvrouwen Hilde De Decker en Martine Vertommen werd een bedrijfsplan opgesteld en werd het project uitgevoerd. Op een terrein dat toebehoort aan het ministerie van Landbouw konden ze hun boerderij bouwen. Ze heet Kuku na Mayayi, wat gewoon kippen en eieren betekent. De eerste kuikentjes kwamen aan in mei en er zijn nu bijna duizend vleeskippen verkocht. Over een paar weken produceren de legkippen hun eerste eieren. Over een jaar of twee moet het hele zaakje winstgevend zijn en de toekomst van Action dEspoir verzekerd.
Maar dan moeten nog heel wat obstakels uit de weg worden geruimd. We zijn in Congo. Dat betekent dat afnemers niet onmiddellijk hun schuld afbetalen. Aan sommige noodzakelijke investeringen hadden de initiatiefnemers te laat gedacht. Op de site die hen ter beschikking is gesteld is bijvoorbeeld geen elektriciteit. Toch hebben de kuikentjes nood aan verwarming. Die moet van zonnepanelen komen en zonnepanelen zijn duur, maar de kost ervan was niet in het oorspronkelijke businessplan opgenomen. Er zijn ook koelkasten nodig om de geslachte kippen te bewaren. Kortom : om van Kuku een succes te maken is toch nog veel hulp nodig.
Daarom vragen wij uw steun voor Kuku na Mayayi. Stortingen zijn welkom op ons nummer BE55 0833 8261 0944, met vermelding KUKU. Aksanti sana of dank u wel!"
Kris Smet en Walter Zinzen