01.02.18 België opent 4 nieuwe ambassades in Afrika: Benin, Guinee, Mali en Niger (BuZa)

De opwaardering versterkt alle domeinen van het Belgische buitenlandse beleid, binnen de zgn. comprehensive approach: bilaterale samenwerking, diplomatie, ontwikkelingssamenwerking, defensie, veiligheid en justitie. Al die domeinen zullen beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Met de opwaardering tot ambassade in deze vier partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft ons land er voortaan volwaardige diplomatieke vertegenwoordigingen. De ambassades krijgen evenwel geen bijkomende consulaire bevoegdheden. De diplomatieke bureaus waren oorspronkelijk opgericht als vertegenwoordigingen van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.
De omvorming gebeurt met een minimale kost. De huidige posthoofden behouden de leiding. Vervolgens worden nieuwe ambassadeurs aangewezen tijdens de volgende diplomatieke bewegingen.
De "comprehensive approach"  lag ook aan de basis van de hervorming van de Belgische Technische Cooperatie, het Belgisch Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking, dat sinds 1 januari is omgedoopt tot 'Enabel'.
Bron: persbericht Buitenlandse Zaken, 01.02.18

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.