13.05.19 Eredoctoraten voor twee Congolezen aan Vlaamse universiteiten (VLIR-UOS)

BRUSSEL – Academici uit Brazilië, Cuba, Liberia en DR Congo zullen op woensdag 15 mei de eregasten zijn in de Brusselse BOZAR, waar de vijf Vlaamse rectoren namens hun universiteit voor de eerste keer in een gezamenlijke plechtigheid eredoctoraten zullen uitreiken in het kader van de universitaire ontwikkelingssamenwerking. De academische zitting wordt georganiseerd door VLIR-UOS (Vlaamse Interuniversitaire Raad – Universitaire Ontwikkelingssamenwerking), dat dit academiejaar zijn twintigste verjaardag viert.

VLIR-UOS is het platform waarbinnen het Vlaamse hoger onderwijs al sinds 1998 samenwerkt in het kader van universitaire ontwikkelingssamenwerking. Met middelen van de federale overheid is de organisatie de belangrijkste financier van samenwerkingsprojecten tussen academici uit Vlaanderen en het Zuiden, en van beurzen voor studenten en professionals uit Vlaanderen en het Zuiden.

“De eredoctoraten worden toegekend aan mensen uit het Zuiden, mensen die actief zijn binnen het domein van de universitaire ontwikkelingssamenwerking, en die wetenschappelijk en/of beleidsmatig werk met een belangrijke ontwikkelingsimpact verrichten”, vertelt Kristien Verbrugghen, directeur van VLIR-UOS. “Met deze gezamenlijke activiteit maken de vijf universiteiten ook een duidelijk statement over hun maatschappelijk engagement en hun bijdrage op het vlak van universitaire ontwikkelingssamenwerking”.

“We reiken deze eredoctoraten uit met de vijf Vlaamse universiteiten samen, om duidelijk te maken dat samenwerking de beste manier is om alle mogelijke expertise te bundelen”, zegt Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen en voorzitter van de VLIR. “Alleen via partnerships in eigen land en in het Zuiden kunnen we succesvol de globale uitdagingen zoals armoede, migratie, klimaatverandering en wereldwijde conflicten aanpakken. Universiteiten spelen als kenniscentra een sleutelrol in de zoektocht naar duurzame antwoorden op die maatschappelijke uitdagingen.”

De laureaten uit de DR Congo zijn Nteranya Sanginga en Jean-Jacques Muyembe Tamfum.

Nteranya Sanginga (DR Congo) wordt de nieuwe eredoctor van de KU Leuven. Als directeur-generaal van het International Institute for Tropical Agriculture (IITA) zet hij zich in voor de kleine Afrikaanse boeren. Hij moedigt het gebruik van nieuwe technologieën aan en probeert zo hun levenskwaliteit te verhogen. Op het vlak van onder meer armoedebestrijding en voedselveiligheid leverde zijn werk al mooie resultaten op.

UAntwerpen plaatst Jean-Jacques Muyembe Tamfum (DR Congo) in de schijnwerpers. Hij is directeur van het Institut National de Recherche Biomédicale en professor aan de universiteit van Kinshasa. Muyembe Tamfum is een zeer actieve Congolese wetenschapper. In 1977 was hij betrokken bij het onderzoek naar de eerste uitbraak van ebola. Veertig jaar later is hij een autoriteit op het vlak van de besmettelijke ziekte.

De anderen die een eredoctoraat krijgen, zijn Clarice Garcia Borges Demétrio (Brazilië), José Ramón Saborido Loidi (Cuba) en Leymah Roberta Gbowee (Liberia).

Enkele eredoctors geven ook een masterclass in ons land.

‘New tools for the control of Ebola Virus Disease outbreaks’, Jean-Jacques Muyembe Tamfum.
Wanneer? Woensdag 15 mei, 9 uur.
Waar? UAntwerpen, Campus Drie Eiken, Gebouw O, Aula O.006, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk.
Info? https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/organisatie/eredoctoraten/masterclass-muyembe/

Muyembe geeft dezelfde masterclass ook aan de KU Leuven.
Wanneer? Vrijdag 17 mei, 13.45 uur.
Waar? KU Leuven, Campus Gasthuisberg, auditorium BMW5, gebouw ON2.
Vragen? Sigrid Somers (KU Leuven): sigrid.somers@kuleuven.be en 0475 87 40 08.

Mini-symposium with Dr. Nteranya Sanginga.
Wanneer? Donderdag 16 mei, 14 uur.
Waar? KU Leuven, Aula Heuts, Landbouwinstituut, Kasteelpark Arenberg 20, 3001 Heverlee.
Vragen? Sigrid Somers (KU Leuven): sigrid.somers@kuleuven.be en 0475 87 40 08.

Bron: persbericht VLIR-UOS, 13.05.19

Meer weten?
www.vliruos.be/en/honorary-degrees-uos

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.