Kinshasa: Herman De Croo ontvangen door Jeanine Mabunda (CongoForum)

KINSHASA – De voorzitster van de Congolese Nationale Assemblee, Jeanine Mabunda, heeft maandag de Belgische minister van Staat Herman De Croo ontvangen in Kinshasa. De Croo was vroeger voorzitter van de Belgische Kamer. Hij is op werkbezoek in Congo.

De Croo sprak zijn waardering uit voor Mabunda, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Congolese Nationale Assemblee. “Ze is een vrouw met een sterke wil die het belang van een gewijzigd parlement beseft”, klonk het.

Beide politici onderstreepten dat Congo voor belangrijke uitdagingen staat, met een bevolking die in 60 jaar tijd bijna verviervoudigde. De Croo verwacht dat steden en grote agglomeraties aanzienlijk zullen veranderen in de komende decennia, bericht Scoop RDC.

De Croo en Mabunda zijn het erover eens dat de verkozenen ‘dicht bij de bevolking’ moeten staan. Volgens De Croo mag de rijkdom in Congo niet worden gemonopoliseerd door een groep individuen – wat natuurlijk in de praktijk wel het geval is.

Volgens de Belgische politicus is Congo veel meer dan zijn mijnen. Hij verwijst naar de landbouw, de bossen, de waterkracht. Ertsen zijn niet onuitputtelijk, maar landbouw is wel duurzaam en hernieuwbaar, luidt het. De Croo vindt dat Congo meer moet focussen op hernieuwbare natuurlijke rijkdommen, maar dat vergt ook investeringen in communicatie en vorming en meer zin voor verantwoordelijkheid.

© CongoForum, 30.07.19

Beeld – bron: Zoom Eco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.