Controversiële Lambert Mende wordt géén gouverneur in Sankuru (CongoForum)

Lambert Mende

KINSHASA – Niet Lambert Mende maar wel nieuwkomer Joseph Stéphane Mukumadi wordt de nieuwe gouverneur van de provincie Sankuru. Mende is boos en spreekt nu van flagrante corruptie. Maar hij wil nu wel gaan zetelen in de Nationale Assemblee, bericht Radio France Internationale.

De onafhankelijke kandidaat Joseph Stéphane Mukumadi heeft de zeer omstreden Lambert Mende dus in het zand doen bijten. Bij de gouverneursverkiezingen in Sankuru kreeg hij 17 stemmen achter zijn naam, Mende moest genoegen nemen met 8 stemmen. Lambert Mende was lang de woordvoerder van de Congolese regering. Jarenlang liet hij zich opmerken door straffe en weinig diplomatieke verklaringen en uitspraken.

Mende is niet overtuigd door de uitslag van de stemming in Sankuru en houdt vol dat er corruptie in het spel is. Hij zet vraagtekens bij ‘de betrouwbaarheid en de trouw van de leden van de FCC’. 22 van de 25 provinciale députés in Sankuru behoren tot de FCC, het politieke platform van Joseph Kabila waartoe ook Mende behoort.

Joseph Stéphane Mukumadi

De gouverneursverkiezingen in Sankuru werden diverse keren uitgesteld. Mende betwistte op zeker ogenblik de Congolese nationaliteit van zijn tegenstrever Joseph Stéphane Mukumadi en hield vol dat die een buitenlander was. Maar het gerecht kon dat nooit bevestigen.

© CongoForum, 21.07.19

Beelden:

Lambert Mende (bron: Youtube)
Joseph Stéphane Mukumadi (bron: Times.cd)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.